3ο Koziakas Mountain Race

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται ο Koziakas Mountain Race στην Ελάτη Τρικάλων. Ο αγώνας χωρίζεται σε δύο διαδρομές, στον μεγάλο αγώνα των 20 χιλιομέτρων και στο μικρό των 8 χιλιομέτρων.

Γενικές πληροφορίες αγώνα

 

Πληροφορίες για τον αγώνα των 20 χλμ

Ξεκινάμε από το δημαρχείο της Ελάτης και ακολουθώντας για περίπου 600 μέτρα τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο στρίβουμε αριστερά απότομα για Αγ.Τριάδα. Ακολουθούμε το καλογραμμένο μονοπάτι χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις, εκτός από δύο μικρές ανηφορικές εξάρσεις και φτάνουμε στην Αγ. Τριάδα όπου υπάρχει και βρύση. Λίγο ακόμα μονοπάτι και βγαίνουμε σε δασικό χωματόδρομο όπου στρίβουμε αριστερά και συνεχίζουμε για 3 χιλιόμετρα μεικτά μονοπάτι – χωματόδρομος. Στο 5 χιλιόμετρο ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού. Συνέχεια για λίγο ακόμα στο δασικό χωματόδρομο πάντα με ανηφορική κλίση και φτάνοντας στο τέλος του μπαίνουμε σε ελατόδασος όπου και αφού για λίγο κατηφορίσουμε ξεκινάμε την ανάβαση για το καταφύγιο του Κόζιακα που θα βρίσκεται στο 9 χιλιόμετρο ο δεύτερος σταθμός ανεφοδιασμου. Είμαστε στα 1750 μέτρα υψόμετρο και συνεχίζουμε ανηφορικά στη διαδρομή για τρύπιο λιθάρι. Περνάμε τον αυχένα των κορυφών στα 1800 μέτρα υψόμετρο και τραβερσάροντας αριστερά κατεβαίνουμε για τρύπιο λιθάρι (1670μ). Είμαστε στη ραχοκοκαλιά του βουνού στο πιο απομονωμένο τμήμα της διαδρομής στις Χούνες. Συνεχόμενα ανεβοκατεβάσματα δοκιμάζουν τις αντοχές μας γιατί εκτός των κλίσεων υπάρχει και το δύσκολο τερέν αλλά και το σχετικά μεγάλο υψόμετρο που είναι σταθερά πάνω από τα 1600μ. Σε χαρακτηριστικό σημείο όπου και υπάρχουν κοπάνες στρίβουμε δεξιά και ανεβαίνουμε την μικρή αλλά τεχνική σκάλα που θα μας οδηγήσει σε λιβάδι όπου και η τελευταία συνεχόμενη ανηφόρα προς το 14 χιλιόμετρο και τον τρίτο σταθμό ανεφοδιασμού. Ανηφορίζοντας για λίγο ακόμα τον δασικό δρόμο φτάνουμε στο 15χλμ από όπου ξεκινάει σχεδόν για όλη τη διαδρομή ως το τερματισμό κατηφόρα. Κυρίως μονοπάτι και λίγος δασικός δρόμος θα μας οδηγήσουν στο 17 χιλιόμετρο και στον τέταρτο σταθμό ανεφοδιασμού. Μετά από λίγο μπαίνουμε στο κατηφορικό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στον τερματισμό που είναι κοινός με την αφετηρία έχοντας συμπληρώσει κάτι περισσότερο από 20 χιλιόμετρα και 1300 μέτρα υψομετρικής ανάβασης (ίδια και η αρνητική δεδομένης της κυκλικότητας της διαδρομής).

Πληροφορίες για τον αγώνα των 8 χλμ

Η μικρότερη διαδρομή έχει κοινά τα πρώτα 2 χιλιόμετρα με τη μεγάλη ως την έξοδο στο δασικό χωματόδρομο μετά την Αγ. Τριάδα όπου και στρίβει δεξιά κατηφορικά. Κίνηση για περίπου 1 χιλιόμετρο πάνω στο δρόμο όπου και ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού στα 3 χλμ. και κατόπιν στροφή αριστερά σε δευτερεύοντα χωματόδρομο ο οποίος ανηφορίζει για 800 μέτρα για να μας οδηγήσει στο μονοπάτι για θύρα. Όσο όμορφη τόσο απαιτητική η ανάβαση για τη θύρα που όπως μαρτυράει το τοπωνύμιο ήταν το πέρασμα ανάμεσα στις κορυφές πάνω από την Ελάτη προς τη ραχοκοκαλιά του βουνού που χρησιμοποιήθηκε τα παλιότερα χρόνια. Κίνηση σε χωμάτινο αλλά και πέτρινο τερέν και με αρκετή υπομονή φτάνουμε στο τέλος του ανήφορου στα 1400 μέτρα υψόμετρο. Εκεί συναντάμε το μονοπάτι του μεγάλου αγώνα και κινούμενοι δεξιά για το δεύτερο σταθμό ανεφοδιασμού στο 5 χιλιόμετρο συνεχίζουμε σε κοινή διαδρομή μέχρι τον τερματισμό έχοντας καλύψει 8 χιλιόμετρα και 610 μέτρα υψομετρικής ανάβασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *