Ελάτη

Ελάτη

 

Η Ελάτη απλώνεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Κόζιακα, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στη σκιά του επιβλητικού Κόκκινου Βράχου, ατενίζοντας τις γύρω κορυφές της Νότιας Πίνδου.

 

 

Βουτηγμένη μέσα σε πυκνά δάση ελάτης, δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία της. Τα παλιά πέτρινα χτίσματα, οι λιθόστρωτοι δρόμοι και οι μικρές πλατείες, στολισμένες με βρύσες και παρτέρια, της προσδίδουν αρχοντιά και γραφικότητα. Ο πληθυσμός της είναι 950 κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Άγιος Γεώργιος, Ξυλοχώρι, Λιόπιστες και Βλάχα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της περιοχής. Απέχει 33 χλμ. από τα Τρίκαλα, 49 χλμ. από την Καλαμπάκα και 14 χλμ. από την Πύλη.

 

Η Ελάτη αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας. Παρέχει μια πληθώρα από παραδοσιακούς ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια με τοπική κουζίνα, ζεστά καφέ και μπαρ καθώς και τουριστικά καταστήματα με ντόπια προϊόντα και αναμνηστικά. Επίσης, διαθέτει υποκατάστημα της Τράπεζας Θεσσαλίας ενώ, το μοναδικό βενζινάδικο της περιοχής βρίσκεται 4 χιλιόμετρα πριν το χωριό, στο δρόμο για την Πύλη. Σε απόσταση 9 χλμ. βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Το χωριό Περτούλι απέχει από την Ελάτη 15 χλμ. και το Νεραϊδοχώρι 19 χλμ.

Ιστορία

Η ονομασία Ελάτη χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες. Βάσει αρχαιολογικών ανακαλύψεων στη θέση Κατώφλι, η αρχαία πόλη Πύτναιο βρισκόταν στην περιοχή της Ελάτης. Σύμφωνα με βυζαντινά ευρήματα, το χωριό δημιουργήθηκε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης σε μια διαφορετική τοποθεσία κοντά στο ποτάμι. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν τρεις παλιότεροι οικισμοί οι οποίοι καταστράφηκαν από φωτιά το 1943, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελάτη χτίστηκε στη σημερινή της θέση αμέσως μετά την οριστική απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Τούρκους το 1898 και μέχρι το 1955 ονομαζόταν Τύρνα.

Σημεία Ενδιαφέροντος

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το Άλσος του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο πέτρινο εκκλησάκι. Διαθέτει σύγχρονη παιδική χαρά, αθλητικές εγκαταστάσεις και είναι ιδανικό για χαλάρωμα συντροφιά με το κελάηδημα των πουλιών. Δίπλα, σε μια γραφική πλατειούλα με πέτρινη βρύση και παραδοσιακούς φανοστάτες, λειτουργεί η παραδοσιακή αγορά. Τα ξύλινα σπιτάκια των παραγωγών, προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά. Ψηλά, απέναντι από την κεντρική πλατεία, ανάμεσα στα έλατα, δεσπόζει ο ασβεστολιθικός Κόκκινος Βράχος. Είναι προσβάσιμος, από βατό μονοπάτι, σε 15 λεπτά και από την κορυφή του η θέα του χωριού είναι πανοραμική. Εδώ υπάρχει οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο με διαδρομές έως 60 μέτρα ανάπτυγμα. Τέλος, πάνω από το χωριό, ανάμεσα στις γκρίζες ορθοπλαγιές της ανατολικής πλευράς του Κόζιακα, η Αρκουδότρυπα ατενίζει την Ελάτη από υψόμετρο 1400 μέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση μια μεγάλη αρκούδα ζούσε στη σπηλιά για πολλά χρόνια.