Τρίκαλα

Τρίκαλα

 

Τα Τρίκαλα είναι μια ιστορική πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας. Έχουν πληθυσμό 70.000 κατοίκους και αποτελούν την πρωτεύουσα του Νομού Τρικάλων. Γενικά, πρόκειται για μια επίπεδη, μοντέρνα πόλη, με σωστή ρυμοτομία και πολλές ανέσεις. Οι κάτοικοί της απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής. Διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, οι όχθες του οποίου αποτελούν σημαντικό χώρο πρασίνου. Στα δυτικά της ορθώνεται ο Κόζιακας, τμήμα της Οροσειράς της Πίνδου.

 

 

Ευρύτερα, το κέντρο της είναι σχεδιασμένο με προτεραιότητα την κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλάτων. Σημείο αναφοράς του είναι ο μεγάλος πεζόδρομος της Οδού Ασκληπιού. Γύρω του αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων ενώ δίπλα του βρίσκεται ο πεζόδρομος της Απόλλωνος, γνωστός και ως ο δρόμος με τις ομπρέλες. Επίσης, η πόλη διαθέτει πολλές πλατείες, με σημαντικότερες την κεντρική (Ηρώων Πολυτεχνείου). Στο κέντρο της δεσπόζει μια επιβλητική σεκόγια ενώ η επιφάνειά της κοσμείται από μια λιμνούλα, με το άγαλμα του «Νικολάκη».  Ακόμη, άλλες σημαντικές πλατείες είναι η Πλατεία Ρήγα Φεραίου, με το χαρακτηριστικό σιντριβάνι σε σχήμα λουλουδιού και η Πλατεία Παλαιού Δεσποτικού. Εδώ βρίσκεται το ιστορικό πέτρινο διατηρητέο Πελέκειο, ένα από τα ωραιότερα κτήρια του κέντρου.

Παραδοσιακά, τα Τρίκαλα, είναι μια πόλη με μεγάλη ποδηλατική κουλτούρα. Έτσι, συνολικά, κυκλοφορούν πάνω από 30.000 ποδήλατα, δηλαδή αντιστοιχεί 1 ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους. Εκτός από τους ποδηλατόδρομους, τα συγκεκριμένα μέσα έχουν πρόσβαση σε όλους τους δρόμους και τους πεζόδρομους ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για τη στάθμευσή τους.

Κατά τις ώρες αιχμής τα Τρίκαλα σφύζουν από ζωή οπότε, δρόμοι, πεζόδρομοι και πλατείες γεμίζουν από αυτοκίνητα, πεζούς και ποδηλάτες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας μετακινούνται προς τις δουλειές τους, κάνουν τις αγορές τους, απολαμβάνουν τον καφέ τους ή απλά μια βόλτα στο κέντρο. Γενικά, η ζωή κυλάει ήρεμα και αρμονικά, σε χαλαρούς ρυθμούς. Οι πολίτες είναι ευγενικοί και φιλόξενοι, με υψηλό βαθμό μόρφωσης και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.

Τέλος, στην πόλη λειτουργούν τρία τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ), το ΤΕΙ Δομικών Έργων και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του στρατού.