Τρίκαλα

Τρίκαλα

 

Τα Τρίκαλα είναι μια ιστορική πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας. Έχουν πληθυσμό 70.000 κατοίκους και αποτελούν την πρωτεύουσα του Νομού Τρικάλων. Πρόκειται για μια μοντέρνα, επίπεδη πόλη, με σωστή ρυμοτομία και πολλές ανέσεις, που προσφέρει καλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, οι όχθες του οποίου αποτελούν σημαντικό χώρο πρασίνου. Στα δυτικά της ορθώνεται ο Κόζιακας, τμήμα της Οροσειράς της Πίνδου.

 

 

Το κέντρο της είναι σχεδιασμένο με προτεραιότητα την κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλάτων. Σημείο αναφοράς του είναι ο μεγάλος πεζόδρομος της οδού Ασκληπιού, γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων. Δίπλα του βρίσκεται ο πεζόδρομος της Απόλλωνος, γνωστός και ως ο δρόμος με τις ομπρέλες. Επίσης, η πόλη διαθέτει πολλές πλατείες, με σημαντικότερες την κεντρική (Ηρώων Πολυτεχνείου), η οποία κοσμείται από τη λιμνούλα με το άγαλμα του «Νικολάκη». Άλλες σημαντικές πλατείες είναι η Πλατεία Ρήγα Φεραίου, στην οποία βρίσκεται το χαρακτηριστικό σιντριβάνι σε σχήμα λουλουδιού και η Πλατεία Παλαιού Δεσποτικού, στην οποία δεσπόζει το ιστορικό πέτρινο διατηρητέο Πελέκειο.

Τα Τρίκαλα, παραδοσιακά, είναι μια πόλη με μεγάλη ποδηλατική κουλτούρα. Συνολικά, κυκλοφορούν πάνω από 30.000 ποδήλατα, δηλαδή 1 ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους. Εκτός από τους ποδηλατόδρομους, τα συγκεκριμένα μέσα έχουν πρόσβαση σε όλους τους δρόμους και τους πεζόδρομους ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για τη στάθμευσή τους.

Κατά τις ώρες αιχμής τα Τρίκαλα σφύζουν από ζωή. Δρόμοι, πεζόδρομοι και πλατείες γεμίζουν από αυτοκίνητα, πεζούς και ποδηλάτες, ανθρώπους κάθε ηλικίας οι οποίοι μετακινούνται προς τις δουλειές τους, κάνουν τις αγορές τους, απολαμβάνουν τον καφέ τους ή απλά μια βόλτα στο κέντρο. Γενικά, η ζωή κυλάει ήρεμα και αρμονικά σε χαλαρούς ρυθμούς. Οι πολίτες είναι ευγενικοί και φιλόξενοι με υψηλό βαθμό μόρφωσης και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.

Στην πόλη λειτουργούν τρία τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η  Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ), το ΤΕΙ Δομικών Έργων, καθώς και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του στρατού.