Οδός Ασκληπιού

Οδός Ασκληπιού

 

Η οδός Ασκληπιού είναι ο κεντρικός δρόμος των Τρικάλων, με ιστορική καταβολή για την πόλη. Χαράχτηκε στα τέλη του 1887 από το μηχανικό Μένανδρο Ποτεσσάριο. Η αρχική του ονομασία ήταν Οδός Σιδηροδρόμου, γιατί κατέληγε στο σιδηροδρομικό σταθμό.

 

 

Κατά μήκος της, οι πέτρινες μονοκατοικίες με τις ανθοφορεμένες αυλές, και τα περίτεχνα νεοκλασικά με τα μαρμάρινα μπαλκόνια, της προσέδιδαν αρχοντιά και γοητεία. Οι άμαξες για το σιδηροδρομικό σταθμό, τα κάρα, τα γαϊδουράκια και τα λιγοστά αυτοκίνητα δεν αρκούσαν για να διαταράξουν τη γαλήνη της.

Είχε τη δική της ατμόσφαιρα, το δικό της ξεχωριστό χρώμα, ακόμα και την ιδιαίτερη μυρωδιά της. Ολάκερη την άνοιξη και το καλοκαίρι, ο τόπος ευωδίαζε από τις ανθισμένες ακακίες, φυτεμένες στα πεζοδρόμια. Μαζί με τις τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τα νυχτολούλουδα και τους βασιλικούς, δημιουργούσαν ένα μεθυστικό άρωμα στον καθαρό αέρα της πόλης. Από κάτω τους, τις έναστρες νύχτες, με τη συντροφιά του γκιώνη και υπό τους ήχους της καντάδας, οι Τρικαλινοί περιδιάβαζαν με ρομαντικότητα.

Από εκείνες τις εποχές ακόμη, η οδός Ασκληπιού, με τα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία, τις ταβέρνες, τα νυχτερινά κέντρα και τους κινηματογράφους της, συγκέντρωνε όλη την κοσμική κίνηση της πόλης. Επίσης, από αυτό τον δρόμο πέρασαν μερικές από τις πιο ένδοξες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ανάμεσά τους, ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ το 1912, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ το 1938, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γεώργιος Κονδύλης το 1935 κ.α.

Το 1932 έγινε η ασφαλτόστρωσή της ενώ, το 1988 ένα τμήμα της μετατράπηκε σε πεζόδρομο. Ακόμη και σήμερα, συνεχίζει να αποτελεί το σημείο αναφοράς των Τρικάλων. Γύρω του, και στους παρακείμενους πεζόδρομους, αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων καθώς βρίθουν από καταστήματα διαφόρων ειδών, τράπεζες, μικρά εμπορικά κέντρα, χώρους εστίασης, καλαίσθητα καφέ και μπαράκια. Ακόμη, εδώ βρίσκεται το Δημαρχείο και κάποια από τα σημαντικότερα διατηρητέα κτήρια της πόλης. Ακριβώς δίπλα είναι η οδός Απόλλωνος, γνωστή ως ο δρόμος με τις ομπρέλες.