Καταφύγιο Κόζιακα

Καταφύγιο Κόζιακα

 

Το ορειβατικό καταφύγιο του Κόζιακα βρίσκεται στο μικρό Οροπέδιο του Μπακόλα από το οποίο διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Φωλιάζει, ανάμεσα σε κορυφογραμμές και έλατα, σε υψόμετρο 1750 μέτρων.

 

 

Πρόκειται για ένα πέτρινο οίκημα με σοφίτα, κατασκευασμένο το 1959 από τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Όμιλο Τρικάλων (ΕΜΟΤ). Η σημερινή του μορφή προέκυψε μετά από δυο ανακαινίσεις και επεκτάσεις, κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η δυναμικότητά του ανέρχεται στα 30 κρεβάτια και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα. Η διαχείρισή του γίνεται από ιδιώτη. Λειτουργεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού ενώ για εξυπηρέτηση τον υπόλοιπο χρόνο απαιτείται επικοινωνία με το διαχειριστή. Λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται η πηγή Μπακόλα με τρεχούμενο νερό όλες τις εποχές. Περισσότερες πληροφορίες για το καταφύγιο. Η ψηλότερη κορυφή του βουνού, η Αστραπή (1901 μ.), απέχει μόλις 30 λεπτά πεζοπορίας σε μονοπάτι μέτριας κλίσης.

Διαδρομές

Υπάρχουν διάφορες διαδρομές που οδηγούν στο καταφύγιο του Κόζιακα. Η κλασική και πιο βατή είναι το μονοπάτι που ξεκινάει από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια, ακριβώς απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο. Η σηματοδότησή της είναι καλή και η διάρκειά της είναι 2.5 ώρες. Παρακάτω παρουσιάζονται, σε χάρτη της Google, κάποιες από τις διαδρομές.

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου – Καταφύγιο

Ελάτη – Καλογυρομάντρι – Αρβανίτες – Καταφύγιο

Κόρη – Τρύπιο Λιθάρι – Καταφύγιο