Λιβάδια Περτουλίου

Λιβάδια Περτουλίου

 

Τα Περτουλιώτικα Λιβάδια είναι ένας τόπος ονειρεμένος, σαν πίνακας ζωγραφικής με καλλιτέχνη την ίδια τη φύση. Ένα τοπίο ζωγραφισμένο σε τέσσερις εκδοχές, όσες και οι εποχές.

 

 

Φωλιάζουν στην καρδιά του Πανεπιστημιακού Δάσους του Περτουλίου, στη Νότια Πίνδο, ανάμεσα στην Ελάτη και το Περτούλι. Βρίσκονται σε υψόμετρο 1150 μέτρων, μεταξύ των βουνών Κόζιακας και Μπουντούρα και διασχίζονται από τον Ξεριά, παραπόταμο του Ασπροποτάμου. Απέχουν 42 χλμ από τα Τρίκαλα, 42 χλμ από την Καλαμπάκα, 23 χλμ από την Πύλη, 9 χλμ από την Ελάτη και 6 χλμ από το Περτούλι.

Το τοπίο παραμυθένιο και καθηλωτικό. Ατέλειωτα λιβάδια περιτριγυρισμένα από έλατα, αλπικές λιμνούλες, ξύλινα γεφυράκια, γραφικά εκκλησάκια, άλογα να τρέχουν ανέμελα και καλοαναθρεμμένες αγελάδες να βόσκουν νωχελικά, με φόντο τις γύρω κορυφές. Άλλοτε καταπράσινα και μυροβόλα, με τα τρεχούμενα νερά τους να λάμπουν κάτω από τον ήλιο και άλλοτε ολόλευκα και σιωπηλά. Παραδομένα στις διαθέσεις των εποχών οι οποίες βάζουν τη δική τους πινελιά στο έργο τέχνης της φύσης.

Γύρω τους απλώνεται το Πανεπιστημιακό Δάσος του Περτουλίου, ένα από τα εντυπωσιακότερα δάση της Ελλάδας, με πλούσια χλωρίδα. Κυρίαρχο αυτοφυές είδος του είναι η ελάτη ενώ σποραδικά βρίσκονται, σε μικρές συστάδες, η οξιά, η δρυς, ο κέδρος, το σφενδάμι, η φλαμουριά και η πεύκη. Αποτελεί βιότοπο πολλών θηλαστικών όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος, η αγριόγατα, η αλεπού, το ζαρκάδι και ο λαγός. Επίσης, φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών με επικρατέστερα την ορεινή πέρδικα, τη μπεκάτσα και το γεράκι. Διοικείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στις εγκαταστάσεις του στο Περτούλι λειτουργεί τμήμα της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Εμπειρίες

Στα Λιβάδια Περτουλίου βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Πρόκειται για ένα μικρό και «ζεστό» κέντρο, δημοφιλές κυρίως για την τοποθεσία του και όχι τόσο για τις πίστες του. Λίγα μέτρα πιο κάτω, το εκκλησάκι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου καθρεφτίζεται αυτάρεσκα στα νερά μιας λιμνούλας, στη σκιά εντυπωσιακών ελάτων. Στην άλλη άκρη, δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στο Περτούλι, δεσπόζει το πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Δίπλα του υπάρχει πέτρινη βρύση με τρεχούμενο νερό και χώρος αναψυχής. Πανηγυρίζει στις 6-7 Ιουλίου ενώ κάθε Ιούνιο γίνεται η γιορτή των Μελισσοκόμων.

Κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στα περτουλιώτικα λιβάδια γίνεται το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Σαρακατσάνοι από όλη τη χώρα συγκεντρώνονται για να αναπαραστήσουν τον παλιό νομαδικό τρόπο ζωής, στήνοντας «κονάκια» και μαγειρεύοντας παραδοσιακά φαγητά, υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής τους.

Η περιοχή, πλέον των χειμερινών σπορ, ενδείκνυται και για άλλες δραστηριότητες. Λειτουργούν γραφεία που προσφέρουν διάφορες μορφές αναψυχής όπως πεζοπορία, ορειβασία, ιππασία, τοξοβολία, ποδήλατο βουνού και οδήγηση εκτός δρόμου με οχήματα ATV (γουρούνες). Δίπλα από το χώρο στάθμευσης του χιονοδρομικού κέντρου ξεκινάει το μονοπάτι για την κορυφή και το ορειβατικό καταφύγιο του Κόζιακα.