Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων 2022

40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων 2022 θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στα Λιβάδια Περτουλίου στις 24 έως 26 Ιουνίου, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σαρακατσαναίων.

Πρόκειται για το 40ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων 2022 το οποίο είναι επετειακό με τίτλο “Απ’ τα ψηλά βουνά στο Πάνθεον των ηρώων”. Αφενός, είναι αφιερωμένο στον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην οποία οι Σαρακατσαναίοι είχαν σημαντικό ρόλο. Αφετέρου, γιορτάζεται η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), της οργανωμένης έκφρασης των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων της Ελλάδας.

Στα πλαίσια του ανταμώματος τα περτουλιώτικα λιβάδια μεταμορφώνονται σε παραδοσιακό σαρακατσάνικο οικισμό με κονάκια (καλύβες) και στάνες. Εκεί, αναβιώνουν έθιμα με αναπαραστάσεις από τη νομαδική ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων της φυλής, από τα οποία ξεχωρίζει το Καρακόλι (σαρακατσάνικο καραβάνι). Ακόμη, περιλαμβάνονται παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων και παρευρισκόμενων, φεστιβάλ νεολαίας και τραγουδιού, αθλητικοί αγώνες και αφηγήσεις γεγονότων από την ιστορία των Σαρακατσαναίων.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. Εκτός από τους χιλιάδες επισκέπτες, παρευρίσκονται κάθε χρόνο διάφορες σημαντικές προσωπικότητες της χώρας.

Διαβάστε όλες οι λεπτομέρειες και το πρόγραμμα του ανταμώματος

kerketio extreme sports pertouli
Καφέ Κρύπτη λογότυπο, Ελάτη Τρικάλων
Καφετέριες Περτούλι Το Στέκι του Χωριού Περτούλι
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Madeintrikala
Average rating:  
 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *