Απόκριες στην Αγία Μονή, όπως παλιά

Απόκριες στην Αγία Μονή, Τρίκαλα 2022, παραδοσιακό γάνωμα

Απόκριες στην Αγία Μονή, όπως παλιά, ετοιμάζουν οι κάτοικοι της ιστορικής συνοικίας, την Καθαρά Δευτέρα.

Τόπος συνάντησης θα είναι η Πλατεία Δημήτρη Μητροπάνου, η οποία κάποτε υπήρξε το επίκεντρο του ξακουστού Καρναβαλιού της Αγίας Μονής. Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας οι παρέες θα ξανανταμώσουν, όπως παλιά, αναβιώνοντας τοπικά έθιμα της Αποκριάς όπως το παραδοσιακό γάνωμα.

 

ταβέρνα Το Τσαγαλί Τρίκαλα

 

Οι ρίζες του βρίσκονται πολύ πίσω στο χρόνο. Τότε που οι κάτοικοι της Αγίας Μονής ζέσταιναν νερό για τα νοικοκυριά τους σε καζάνια πάνω σε φωτιά με ξύλα. Το εξωτερικό τους γέμιζε με κάπνα από τα καμμένα ξύλα, τη γνωστή γάνα. Με αυτή γέμιζαν τις παλάμες τους εσωτερικά και γάνωναν τους ανυποψίαστους θαμώνες και τους περαστικούς, αγγίζοντάς τους στο πρόσωπο. Το αποτέλεσμα ήταν, την ημέρα αυτή να είναι όλοι υποψιασμένοι και να αποφεύγουν να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. Αυτό συνέβαινε τα πρωινά στα καφενεία της πλατείας, ανάμεσα σε καφέ και τσίπουρο. Στη συνέχεια, ακολουθούσε η παρέλαση του Καρναβαλιού της Αγίας Μονής το οποίο συγκέντρωνε πλήθος κόσμου από πολλές περιοχές της χώρας.

Μπορεί οι φετινές Απόκριες στην Αγία Μονή, να μην περιλαμβάνουν παρέλαση του καρναβαλιού, όμως ίσως τίθενται τα θεμέλια για το μέλλον. Ωστόσο, πέρα από το γάνωμα, θα υπάρχει δωρεάν φασολάδα με λαγάνα, ζωντανή μουσική και φωτιά για να ζεσταίνει τους συμμετέχοντες.

Βρείτε πληροφορίες για διαμονή, φαγητό, καφέ, brunch και ποτό στα Τρίκαλα.

Το Ρακαριό ταβέρνα Τρίκαλα, λογότυπο
River House logo
Λήθη λογότυπο
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Madeintrikala
Average rating:  
 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *