«Όσοι με το χάρο γίναν φίλοι με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη, στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι, πάντα γελαστοί και γελασμένοι…». Σαν σήμερα, 17 Απριλίου 2012, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, ο σπουδαίος ερμηνευτής Δημήτρης Μητροπάνος.
«Γεννήθηκα στα Τρίκαλα, στην Αγία Μονή. Μικρή συνοικία, φτωχή. Μικρά σπιτάκια με αυλές ενωμένες, με καρδιές ενωμένες. Αριστερή συνοικία, Μικρή Μόσχα τη λέγανε. Στέρηση, αλλά τα απογεύματα μαζεμένη όλη η γειτονιά, πότε στη μια αυλή πότε στην άλλη, είχε ένας να φάει είχαμε όλοι. Ένα ραδιόφωνο υπήρχε στη γειτονιά. Απ’ αυτό ακούγαμε ειδήσεις και μουσική, λαϊκά, Καζαντζίδη». Έτσι εξιστορεί τα πρώτα χρόνια της ζωής του, στην Αγία Μονή, ο Δημήτρης Μητροπάνος, σε ειδικό αφιέρωμα της ΕΡΤ1 το 2000.
Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε σε ηλικία 29 ετών. Μέχρι τα 16 του πίστευε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο. Μια μέρα, ένα γράμμα τον ενημέρωνε πως ζει στη Ρουμανία.
Η Καλλιτεχνική του Πορεία
Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, μετακόμισε στην Αθήνα όπου έζησε με το θείο του στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Εκεί γνώρισε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και συνεργάστηκε με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο μνημόνευε ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα.
Το 1967, ο Δημήτρης Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Έτσι ξεκινάει η μεγάλη πορεία του στο λαϊκό έντεχνο. Συνεχίζει με τον «Άγιο Φεβρουάριο» και ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» και τα «Συναξάρια»
Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού, χτίζοντας μια λαμπρή καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση. Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Μίκης Θεοδωράκης, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Δήμος Μούτσης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάριος Τόκας, Σπύρος Παπαβασιλείου και Γιάννης Σπανός είναι μερικά από τα ονόματα που ξεχωρίζουν.
Το 1996 έρχεται η πιο επιτυχημένη του δισκογραφική συνεργασία, με τον Θάνο Μικρούτσικο, στον δίσκο «Στου Αιώνα Την Παράγκα», η οποία περιέχει τη μεγάλη επιτυχία «Ρόζα». Πρόκειται για μια στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο «έντεχνους» ήχους, διατηρώντας όμως την ταυτότητα του λαϊκού.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2009 έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μία ιστορική συναυλία, η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο με τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου». Η τελευταία του δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2011 με τίτλο «Εδώ είμαστε», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.
Μεγάλες, διαχρονικές του επιτυχίες, μεταξύ άλλων, είναι τα τραγούδια «Σ’ Αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα Λαδάδικα», «Πάντα Γελαστοί», «Δυο Νύχτες» και «Ρόζα».
Βρείτε πληροφορίες για διαμονή, φαγητό, αγορές, καφέ, brunch και ποτό στα Τρίκαλα.
Submit your review | |