Τα Τρίκαλα είναι όμορφα. Και είναι ακόμα ομορφότερα και ρομαντικά το φθινόπωρο, την εποχή της γλυκιάς μελαγχολίας, των ποιητών και των ζωγράφων. Τότε, η πόλη του Ασκληπιού, του Τσιτσάνη και του Μητροπάνου ντύνεται με τη χρυσοκέντητη φορεσιά της, φοράει τα αρώματα του τρύγου και λούζεται με τα πορφυρά ηλιοβασιλέματα της Πίνδου. Είναι η καλύτερη εποχή για να περιπλανηθείτε στα στενά της, να αφουγκραστείτε τους ήχους της και να ανακαλύψετε γιατί την αποκαλούν το «Μικρό Παρίσι» της Ελλάδας.
Δείτε παρακάτω 10 φανταστικούς λόγους για τους οποίους θα λατρέψετε τα Τρίκαλα το φθινόπωρο.
Περίπατος στις χάλκινες όχθες του Ληθαίου
Ο ποταμός Ληθαίος είναι το πρώτο σημείο της πόλης που φέρνει το μήνυμα ότι το φθινόπωρο έφτασε. Τα τεράστια πλατάνια που τον σκεπάζουν ρίχνουν τα φύλλα τους και οι όχθες του γίνονται χάλκινες, κάνοντάς τον να μοιάζει ότι ξεπήδησε από πίνακα ζωγραφικής του Renoir. Περπατήστε στις όχθες του, ακούστε το θρόισμα των φύλλων καθώς παραδίδονται στο δροσερό αεράκι που φυσάει από την Πίνδο, ταΐστε τους κύκνους και φωτογραφηθείτε στην εμβληματική Κεντρική Γέφυρα και στον καταρράκτη της Γέφυρας του Ασκληπιού.
Τρίκαλα φθινόπωρο
Βαρκάδα στο Ληθαίο
Ο Ληθαίος δεν ενδείκνυται μόνο για ρομαντικούς περιπάτους στις όχθες του αλλά και για βαρκάδα, για τους πιο τολμηρούς. Πίσω από τη Γέφυρα του Ασκληπιού, στην αριστερή όχθη, βρίσκεται η μικρή ξύλινη αποβάθρα όπου ο δήμος προσφέρει δωρεάν βαρκούλες στους ενδιαφερόμενους.
Ανάβαση στο Βυζαντινό Κάστρο
Το κάστρο ή φρούριο δεσπόζει στη ΒΑ πλευρά πάνω από την παλιά συνοικία Βαρούσι. Χτίστηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ., στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Στο δεύτερο διάζωμά του ορθώνεται ο κεντρικός πύργος του ρολογιού, ύψους 33 μέτρων, στον οποίο αξίζει να ανεβείτε προκειμένου να θαυμάσετε τη θέα που φτάνει μέχρι τα Άγραφα, την οροσειρά της Πίνδου και τα Μετέωρα.
Τρίκαλα φθινόπωρο
Περιπλάνηση στα σοκάκια της παλιάς πόλης
Η παλιά πόλη αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα. Η πρώτη καθιστούσε ως το 1930 την αριστοκρατική συνοικία της. Διακρίνεται για την ιδιαίτερή αρχιτεκτονική των παλιών αρχοντικών, κατασκευασμένα από τον 17ο ως και τον 19ο αιώνα, και για τα στενά σοκάκια της. Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες Βυζαντινές εκκλησίες της πόλης.
Συνεχίζοντας προς το κέντρο, συναντάμε τα Μανάβικα με τα χαρακτηριστικά πέτρινα κτίρια και τους γραφικούς πεζόδρομους. Σε έναν από αυτούς βρίσκεται και η περίφημη τρισδιάστατη τοιχογραφία με σκηνές από την καθημερινότητα της παλιάς πόλης και τον Τσιτσάνη να παίζει το μπουζούκι του στο μπαλκόνι. Μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα εδώ λειτουργούσαν διάφορα εργαστήρια, παλαιοπωλεία, αποθήκες και μανάβικα, εξ ου και το όνομά της. Πλέον, έχει μεταμορφωθεί σε μια κοσμοπολίτικη περιοχή με ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ και αποτελεί το δημοφιλέστερο μέρος για φαγητό και βραδινή διασκέδαση.
Περίπατος στο Λόφο του Προφήτη Ηλία
Ο λόφος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται δίπλα στο λόφο του φρουρίου και αποτελεί το σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης χάρη στο εντυπωσιακό του άλσος από κωνοφόρα. Το φθινόπωρο το άλσος μεταμορφώνεται σε επίγειο ουράνιο τόξο με πορτοκαλοκόκκινες και χρυσαφί πινελιές να ξεπροβάλλουν ανάμεσα από το αδιάκοπο πράσινο εξαιτίας της συνύπαρξης διάφορων φυλλοβόλων δέντρων, όπως φτελιές, βελανιδιές και μελικουκιές.
Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται από το 1896. Από εδώ η θέα προς την πόλη και την Οροσειρά της Πίνδου είναι πανοραμική. Πιο κάτω, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος ο οποίος φιλοξενεί διάφορα είδη ζώων και πουλιών καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης.
Επίσκεψη στο Μουσείο Τσιτσάνη (Στενά του Σακαφλιά)
«Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε το Σακαφλιά». Τα «δυο στενά» τα οποία αναφέρει ο Βασίλης Τσιτσάνης στους στίχους του, δίνοντάς τα διαστάσεις αστικού μύθου, περιγράφουν τις παλιές φυλακές Τρικάλων όπου δολοφονήθηκε ο διαβόητος κακοποιός εκείνης της εποχής. Πλέον, στον επάνω όροφο του συγκεκριμένου κτιρίου λειτουργεί το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο «Βασίλη Τσιτσάνη» αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται η βιογραφία του δημιουργού, διάφορες φωτογραφίες, μουσικά όργανα, προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του. Επίσης, περιλαμβάνονται εργαλεία και μηχανήματα από τις παλιές φυλακές καθώς και αντικείμενα από τη ζωή των κρατουμένων.
Ξενάγηση στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Κουρσούμ Τζαμί
Στο ισόγειο του κτιρίου των παλιών φυλακών, κάτω από το Μουσείο «Βασίλη Τσιτσάνη», αποκαλύπτονται τα οθωμανικά λουτρά. Πρόκειται για κτίσμα του 16ου αιώνα το οποίο, μαζί με το Κουρσούμ Τζαμί, αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτιρίων που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων Οσμάν Σαχ, ανιψιός του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή. Κατά την περίοδο της λειτουργίας τους καταλάμβαναν έκταση περίπου 850 τ.μ. και χωρίζονταν σε ανδρικά, με είσοδο από τη νότια πλευρά και γυναικεία με είσοδο από τη βόρεια, εξ ου και ο χαρακτηρισμός τους ως δίδυμα.
Λίγα μέτρα πιο δίπλα, δεσπόζει το Κουρσούμ Τζαμί. Σχεδιασμένο το 16ο αιώνα από τον ονομαστό αρχιτέκτονα της εποχής Σινάν, πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη «κουρσούμ» που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβδοσκέπαστος. Πλέον χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Γνωριμία με το Μύλο του Ματσόπουλου (Μύλος των Ξωτικών)
Λειτούργησε για έναν αιώνα (1884 – 1984), είναι ο πρώτος μύλος που χτίστηκε στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, αποτελώντας πλέον ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας. Κατασκευασμένος από πέτρα και ξύλο έχει εμβαδό πάνω από 3.500 τ.μ. σε μια έκταση 90 στρεμμάτων. Στην αρχή κινητήρια δύναμη του μύλου ήταν το νερό του Αγιαμονιώτη Ποταμού, το οποίο με ένα σύστημα φραγμάτων οδηγούνταν στη φτερωτή και την έθετε σε λειτουργία. Αργότερα, ο μύλος έγινε ατμοκίνητος και τελικά ηλεκτροκίνητος.
Στις μέρες μας, όλη η περιοχή λειτουργεί ως πάρκο ενώ οι εγκαταστάσεις του μύλου έχουν μετατραπεί σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού στον οποίο περιλαμβάνονται το Μουσείο Βιομηχανικής και Αγροτικής Κληρονομιάς, αίθουσα κινηματογράφου, θερινό σινεμά, εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής και γλυπτικής. Την περίοδο των Χριστουγέννων ο μύλος μετατρέπεται στον «Μύλο των Ξωτικών», ένα λαμπερό χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο.
Βόλτα με τα κίτρινα ποδήλατα
Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τα Τρίκαλα, είναι με ένα ποδήλατο αφού παραδοσιακά, είναι μια πόλη με μεγάλη ποδηλατική κουλτούρα με εκατοντάδες από αυτά να την κατακλύζουν καθημερινά. Εδώ οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους όχι μόνο ως τρόπο διασκέδασης ή ως όργανο άθλησης, αλλά και ως βασικό μέσο μετακίνησης. Συνολικά, κυκλοφορούν πάνω από 30.000 ποδήλατα, δηλαδή 1 ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους. Ο Δήμος Τρικκαίων προσφέρει δωρεάν ποδήλατα, για τρίωρη μετακίνηση, τα οποία διατίθενται από το info point περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία.
Καφές και ψώνια στην Ασκληπιού
Πολλοί ακούγοντας τη λέξη Τρίκαλα φέρνουν αμέσως στο νου τους την Οδό Ασκληπιού και όχι αδίκως. Πρόκειται για τον κεντρικότερο πεζόδρομο και σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης, γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της. Στην Ασκληπιού και στους γύρω από αυτή πεζόδρομους υπάρχουν καταστήματα διαφόρων ειδών, μικρά εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης, καλαίσθητα καφέ καθώς και το Δημαρχείο.
Αφού περιπλανηθείτε στα καταστήματα, και περπατήσετε στην οδό Απόλλωνος, το δρόμο με τις ομπρέλες, ολοκληρώστε τη δραστηριότητά σας με έναν καφέ ή ένα απεριτίφ σε ένα από τα χουχουλιάρικα μπαράκια χαζεύοντας μέσα από τις τζαμαρίες το πλήθος να σουλατσάρει αδιάκοπα.
Όσοι έχουν μυηθεί στις ομορφιές και τη φιλοξενία αυτού του ευλογημένου τόπου θα μπορούσαν να γράψουν πολλά ακόμα για τους κρυμμένους θησαυρούς της φύσης και της λαογραφίας του. Θα λέγανε επίσης ότι τα Τρίκαλα είναι όμορφα όλες τις εποχές του χρόνου. Όμως το φθινόπωρο, ήσυχο και αφηρημένο σύμφωνα με τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, είναι η εποχή για τους ρομαντικούς και τα Τρίκαλα η ιδανική πόλη για να το ζήσουν.
Βρείτε πληροφορίες για διαμονή, φαγητό, καφέ, brunch και ποτό στα Τρίκαλα.
Τρίκαλα φθινόπωρο
Submit your review | |
Ωραία παρουσίαση!