Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων

Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων

 

Το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό Τρικάλων αποκαλύπτεται στο ισόγειο του κτηρίου των παλιών φυλακών, κάτω από το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη. Πρόκειται για κτίσμα του 16ου αιώνα το οποίο αποτελούσε μέρος συγκροτήματος κτηρίων που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων, Οσμάν Σαχ, πιθανότατα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σινάν.

 

 

Βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά της πόλης, σε μια όμορφη τοποθεσία, δίπλα στο Ληθαίο. Κατά την περίοδο της λειτουργίας του καταλάμβανε έκταση περίπου 850 τ.μ. Χωρίζονταν σε ανδρικό, με είσοδο από τη νότια πλευρά και γυναικείο με είσοδο από τη βόρεια, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ως δίδυμο. Η αρχική στέγαση των λουτρών με θόλους καταστράφηκε κατά τη μετατροπή του κτηρίου σε φυλακές. Ωστόσο, οι μνημειώδεις είσοδοι, ο τονισμός και η υπεροχή των ψυχρών χώρων και η συμμετρική του διάταξη καθιστούν το δίδυμο οθωμανικό λουτρό δείγμα της κλασικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής, έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο την πέτρα.

Στον επάνω όροφο του ιστορικού κτηρίου λειτουργεί το Μουσείο Τσιτσάνη. Στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, προστάτη κάθε έννοιας ελευθερίας και ελευθερωτή των φυλακισμένων, το οποίο λειτουργούσε εντός των φυλακών. Επίσης, εδώ βρίσκεται και το καφέ του μουσείου.

Διεύθυνση: Βενιζέλου & Καρδίτσης 1, Τηλ: 2431077977, Ανοιχτό: Καθημερινά 9.00 – 15.00, Είσοδος ελεύθερη