Ληθαίος Ποταμός

Ληθαίος Ποταμός

 

Ο Ληθαίος ποταμός είναι το στολίδι των Τρικάλων. Η σύνδεσή του με την ιστορία της πόλης αναδύεται από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με το Στράβωνα, στις όχθες του γεννήθηκε ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής. «Έτερος δ’ εστί Ληθαίος ποταμός ο περί Τρίκκην εφ’ω ο Ασκληπιός γεννηθήναι λέγεται» (Στράβων, ΧΙV 647). Κατά τη μυθολογία, ήταν ο γιος της νύμφης Λήθης και το όνομά του σημαίνει ποταμός της λησμονιάς.

 

 

Πηγάζει από τα Αντιχάσια όρη, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Τα νερά του, μετά από διαδρομή 36 χιλιομέτρων, διασχίζοντας το κέντρο της πόλης, εκβάλλουν στον Πηνειό, λίγο έξω από τα Τρίκαλα. Οι όχθες του, με τα διάφορα είδη βλάστησης και τα πανύψηλα πλατάνια, αποτελούν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, μια δροσερή πινελιά στο αστικό τοπίο. Από εδώ γίνεται αισθητή και η αλλαγή των εποχών. Η εικόνα τους μεταβάλλεται και προσαρμόζεται αναλόγως∙ καταπράσινες την άνοιξη, χάλκινες το φθινόπωρο, γκρίζες ή λευκές το χειμώνα. Προσφέρονται για χαλαρωτικούς περιπάτους ενώ τα χρωματιστά ξύλινα παγκάκια, κατά μήκος τους, φαντάζουν ιδανικά σημεία ξεκούρασης μπροστά στο υγρό στοιχείο. Στα νερά του συνυπάρχουν πανέμορφοι κύκνοι, πάπιες και νερόκοτες προσδίδοντας ένα παραμυθένιο τόνο στην όψη του.

Ο Ληθαίος ποταμός διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα και στην κοινωνική ζωή των Τρικαλινών. Η παρουσία του υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας της πόλης. Ολόκληρο το πολεοδομικό της σχέδιο δημιουργήθηκε με γνώμονα την κοίτη του. Κάποτε, οι όχθες του γεφυρώνονταν με περίτεχνες λίθινες γέφυρες οι οποίες δεν άντεξαν τους πολέμους και τη μεγάλη πλημμύρα του 1907. Σήμερα, υπάρχουν συνολικά δέκα, με σημαντικότερη την Κεντρική Γέφυρα. Πρόκειται για μια κομψή πεζογέφυρα, κατασκευής του 1886, η οποία έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται η Γέφυρα του Ασκληπιού, με τον καταρράκτη και τον ορειχάλκινο ανδριάντα του θεού – ιατρού της αρχαιότητας. Πίσω της, μια μικρή ξύλινη αποβάθρα φιλοξενεί τις δημοτικές βαρκούλες οι οποίες προσφέρονται για βαρκάδα στα ήρεμα νερά του ποταμού. Στη βόρεια όχθη του, απέναντι από το Μουσείο Τσιτσάνη, δεσπόζει το υπαίθριο θεατράκι του Ληθαίου. Αποτελεί ιδιαίτερο σημείο συνάντησης και χαλάρωσης, στη σκιά των πυκνών πλατάνων, κατά τους θερμούς μήνες.