Παλιά Μανάβικα

Παλιά Μανάβικα

 

Τα Παλιά Μανάβικα είναι η δεύτερη συνοικία της παλιάς πόλης των Τρικάλων. Χαρακτηρίζεται από τα ομοιόμορφα πέτρινα κτήρια με τα τούβλα και τις κεραμοσκεπές, και τους γραφικούς πεζόδρομους.

 

 

Βρίσκεται κάτω από το Βαρούσι και εκτείνεται ως την Κεντρική Πλατεία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια στην περιοχή λειτουργούσαν διάφορα εργαστήρια, παλαιοπωλεία και μανάβικα, εξ ου και το όνομά της. Πλέον, έχει μεταμορφωθεί σε μια κοσμοπολίτικη περιοχή με εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφετέριες και μπαρ. Αποτελεί το δημοφιλέστερο μέρος για φαγητό και βραδινή διασκέδαση στην πόλη.

Η Τοιχογραφία

Σεργιανώντας κανείς στα σοκάκια της συνοικίας Μανάβικα μπορεί να συναντήσει τον Τσιτσάνη να παίζει το μπουζούκι του στο μπαλκόνι. Πρόκειται για την περίφημη τρισδιάστατη τοιχογραφία, στην πλατειούλα της Αγίας Ειρήνης (Ερυθρού Σταυρού και Υψηλάντου), με σκηνές από την καθημερινότητα της παλιάς πόλης. Οι νοικοκυρές στα παράθυρα, η ταβέρνα με το μουσικό της πρόγραμμα στο τζάμι, η λαϊκή αγορά, οι τραγουδοποιοί στα μπαλκόνια, ο πιτσιρικάς με τη μπάλα και τη φανέλα της ομάδας των Τρικάλων.

Εικόνες από μια άλλη εποχή, μα τόσο ρεαλιστικές και ζωντανές όσο και οι μυρωδιές και τα τραπεζοκαθίσματα από τα γύρω μεζεδοπωλεία. Η τέχνη αναμιγνύεται με τη ζωή και το παρελθόν σμίγει με το παρόν, συνθέτοντας μια λογική πλάνη, μια εικονική πραγματικότητα που παραπέμπει σε σκηνικό παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Η τοιχογραφία αποτελεί μια περίτεχνη εικαστική παρέμβαση 150 τ.μ., στον τοίχο μιας οικοδομής. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια της αισθητικής ανάπλασης όψεων των κτηρίων, στο πρότυπο της πόλης της Λυών. Ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2006, από Γάλλους καλλιτέχνες της εταιρείας Cite de la Creation, διεθνώς καταξιωμένους σε έργα τεχνοτροπίας της «αρχιτεκτονικής οφθαλμαπάτης».

Αντίστοιχα έργα κοσμούν μερικές από τις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου όπως, της Βαρκελώνης, της Αγίας Πετρούπολης, της Λυών, του Κεμπέκ, της Ιερουσαλήμ και της Πόλης του Μεξικού. Αποτυπώνουν μνήμες, ίχνη ιστορίας και καθημερινές στιγμές που χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν.