Επιχείρηση διάσωσης στο Χαλικόβουνο: 20 χρόνια μετά

χαλικόβουνο επιχείρηση διάσωσης

Αφιέρωμα στη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης κυνηγού στο Χαλικόβουνο, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου, 20 χρόνια μετά. (βίντεο από την επιχείρηση)

Η μεσημεριανή ηρεμία του γκριζογάλανου φθινοπωρινού ουρανού, πάνω από το στάδιο των Τρικάλων, διακόπτεται απότομα από το χαρακτηριστικό, υπόκωφο στην αρχή και στη συνέχεια πιο έντονο αλλά πνιχτό,  ήχο του στροβιλίσματος της έλικας του ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα βλέμματα των συγκεντρωμένων και οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων στρέφονται ψηλά ακολουθώντας την ελλειπτική πορεία που διαγράφει στον αέρα μέχρι το σημείο προσγείωσής του, στο πρόχειρο ελικοδρόμιο που έχει στηθεί για τις ανάγκες της επιχείρησης, στο βοηθητικό γήπεδο των Τρικάλων.

 

Μανάβικα Παλιά Ιστορία Τρίκαλα

 

Παραμένοντας προσγειωμένο για λίγα λεπτά με τον κινητήρα διαρκώς αναμμένο, λούζοντας με το κατώρευμα από την περιστροφή της έλικας τους παρευρισκόμενους, επιβιβάζονται τρία μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ Τρικάλων) με ειδικό εξοπλισμό και απογειώνεται με κατεύθυνση το Χαλικόβουνο (2135 μ.), μεταξύ Πύρρας, Δέσης και Παλαιοχωρίου. Στόχος της επιχείρησης είναι η παροχή πρώτων βοηθειών και η μεταφορά του 46χρονου κυνηγού Γ.Κ., ο οποίος φέρει σοβαρά τραύματα μετά από πτώση του σε πλαγιά.

Νωρίτερα το πρωί, έχουν αναχωρήσει, και βρίσκονται ήδη στο σημείο του ατυχήματος, πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και του ΣΟΧΤ ελέγχοντας την κατάσταση του τραυματία και προετοιμάζοντας το έδαφος για την αεροδιακομιδή του.

Λίγο μετά το μεσημέρι, το ελικόπτερο με τα μέλη της ΕΟΔ Τρικάλων προσγειώνεται στο σημείο του ατυχήματος και μετά τη λήψη των πρώτων βοηθειών, ο τραυματίας κυνηγός μεταφέρεται με το ελικόπτερο στο πρόχειρο ελικοδρόμιο των Τρικάλων και από εκεί, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Γ.Ν. Τρικάλων.

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από εκείνη την επιχείρηση ορεινής διάσωσης στις 24-9-2000, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της οποίας αποτέλεσε πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς η Ελλάδα δε διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα και μηχανισμούς ορεινής διάσωσης, όπως οι χώρες των Άλπεων. Η επιτυχία της βασίστηκε στη συνεργασία των τρικαλινών εθελοντικών ομάδων (ΕΟΔ, ΣΟΧΤ) με τις τοπικές κρατικές υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ) και τη συνδρομή της Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, οι εξειδικευμένες γνώσεις αεροδιάσωσης των μελών τις ΕΟΔ Τρικάλων είχαν καταλυτική συνεισφορά ως προς το σχεδιασμό και εκτέλεση της επιχείρησης.

Οι Τρικαλινοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν, μεταξύ άλλων, οι εξείς: Από την ΕΟΔ: Νταής Αθανάσιος (διασώστης- συντονιστής), Σαλέπης Νικόλαος, (διασώστης ΕΚΑΒ-ΕΟΔ), Κωνσταντάκου Παρασκευή (διασώστρια). Από τον ΣΟΧΤ: Σιδέρης Κωνσταντίνος (ορειβάτης), Καραμάλης Σωτήρης  (ορειβάτης), Γεροκώστας Βάιος, (ορειβάτης).

Δείτε το βίντεο από την επιχείρηση.

 

Βρείτε πληροφορίες για διαμονήφαγητό, αγορέςκαφέ, brunch και ποτό στα Τρικαλα.

 

 

[:]
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Madeintrikala
Average rating:  
 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *