Τρίκαλα: Χειμερινές ιστορίες στην άκρη του κάμπου

Κάστρα, ποτάμια, περίτεχνα γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες, πλούσια μουσική παράδοση, εκλεκτή γαστρονομία, φιλόξενοι άνθρωποι και ξωτικά των Χριστουγέννων. Χτισμένα στο ΒΔ άκρο της Θεσσαλίας, εκεί που ο κάμπος φλερτάρει με την Πίνδο, τα Τρίκαλα αποκαλύπτονται και διηγούνται τις ιστορίες τους.

Το κέντρο της πόλης διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο όπου σύμφωνα με το Στράβωνα, γεννήθηκε ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής. Περπατήστε στις όχθες του, φωτογραφηθείτε στην εμβληματική Κεντρική Γέφυρα, κατασκευασμένη το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και στον καταρράκτη της Γέφυρας του Ασκληπιού και απολαύστε καφέ και brunch στο Diverso by the river.

 

Ποταμός Ληθαίος Τρίκαλα, άνοιξη

Αγαλμα Ασκληπιού στην ομώνυμη γέφυρα των Τρικάλων

 

Στη ΒΑ πλευρά, πάνω σε ένα λόφο, δεσπόζει το κάστρο. Χτίστηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ., στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας Τρίκκης. Ανεβείτε στον κεντρικό πύργο του ρολογιού και θαυμάστε τη θέα ως την Πίνδο και τα Μετέωρα.

 

Κάστρο Τρίκαλα Φρούριο, χειμερινή

κάστρο Τρίκαλα, τα τείχη

 

Στους πρόποδές του απλώνεται η παλιά πόλη αποτελούμενη από τις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα. Η πρώτη διακρίνεται για τα παλιά αρχοντικά, κατασκευασμένα μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, και τα στενά σοκάκια της. Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες Βυζαντινές εκκλησίες.

 

Βαρούσι Τρίκαλα, παλιά πόλη Τρικάλων

 

Λίγο πιο κάτω, στα Μανάβικα ανάμεσα από τα χαρακτηριστικά πέτρινα κτίρια, ξεπροβάλει η περίφημη τρισδιάστατη τοιχογραφία με σκηνές από την καθημερινότητα της παλιάς πόλης και τον Τσιτσάνη να παίζει το μπουζούκι του στο μπαλκόνι. Παλιότερα εδώ λειτουργούσαν διάφορα εργαστήρια, αποθήκες και μανάβικα, εξ ου και το όνομά της. Πλέον, έχει μεταμορφωθεί σε μια κοσμοπολίτικη περιοχή και αποτελεί το δημοφιλέστερο μέρος για φαγητό και βραδινή διασκέδαση. Αναζητήστε την Κρύπτη, το κλασικότερο κοκτέιλ μπαρ της πόλης.

 

Τα Μανάβικα Τρικάλων χιονισμένα

Τρίκαλα Μανάβικα η τοιχογραφία

 

Το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη στεγάζεται στον επάνω όροφο του κτιρίου των παλιών φυλακών και φιλοξενεί προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του. Στο ισόγειο αποκαλύπτονται τα οθωμανικά λουτρά, κτίσμα του 16ου αιώνα, τα οποία μαζί με το το Κουρσούμ Τζαμί, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο δίπλα, αποτελούσαν μέρος συγκροτήματος κτιρίων που ίδρυσε ο διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων Οσμάν Σαχ, ανιψιός του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή.

 

Μουσείο Τσιτσάνη Τρίκαλα, το εξωτερικό σιντριβάνι

Μουσείο Τσιτσάνη Τρίκαλα, το μπουζούκι του Τσιτσάνη

Κουρσούμ Τζαμί, Τρίκαλα

 

Πολλοί ακούγοντας το όνομα Τρίκαλα φέρνουν αμέσως στο νου τους την οδό Ασκληπιού. Πρόκειται για τον κεντρικότερο πεζόδρομο και σημείο αναφοράς της σύγχρονης πόλης, γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της. Εδώ και στους γύρω πεζόδρομους υπάρχουν καταστήματα διαφόρων ειδών, μικρά εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης, καλαίσθητα καφέ καθώς και το Δημαρχείο. Ανάμεσα στα κτίριά της, ξεχωρίζει το όμορφο νεοκλασικό στο οποίο στεγάζεται το ιστορικό ξενοδοχείο Πανελλήνιον και το εστιατόριο Αίγλη, με εκλεκτή τοπική κουζίνα. Επίσης, το Vesper, ένα all-day στέκι για καφέ και φαγητό, εντυπωσιάζει τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για το ύφος του. Για αρχοντική διαμονή 4 αστέρων επιλέξτε το Αετών Μέλαθρον λίγο έξω από την πόλη.

 

Πεζόδρομος Ασκληπιού Τρίκαλα, χειμώνας

Τρίκαλα Ασκληπιού χιονισμένη

Ασκληπιού Τρίκαλα νεοκλασικά κτίρια νυχτερινή

 

Στην απέναντι όχθη βρίσκεται η κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου με τη χαρακτηριστική λιμνούλα με το σιντριβάνι και τα μικρά διατηρητέα στο επάνω μέρος της. Σε ένα από αυτά φιλοξενείται το καφέ Cups Nine με εξαιρετικό brunch.

 

Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου Τρίκαλα, Κεντρική Πλατεία, λιμνούλα

 

Τα Τρίκαλα αποτελούν την ελληνική πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο ο Άγιος Βασίλης και οι βοηθοί του τα ξωτικά δημιουργούν το εντυπωσιακότερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της χώρας, το Μύλο των Ξωτικών. Καρουζέλ, λούνα πάρκ, παγοδρόμιο, εργοστάσιο σοκολάτας, ενεργειακό πάρκο, πολικό εξπρές, χριστουγεννιάτικη αγορά και συναυλίες αποτελούν μερικές από τις δράσεις του πάρκου. Φέτος ανοίγει τις πύλες του από 30 Νοεμβίου 2018 έως 6 Ιανουαρίου 2019 με ελεύθερη είσοδο.

 

Τρίκαλα Μύλος των Ξωτικών 2018, κεντρικό κτίριο

 

Γνωρίζετε ότι;

  • Τα Τρίκαλα έχουν μεγάλη μουσική παράδοση αφού αποτελούν τη γενέτειρα πολλών σημαντικών μουσικών και ερμηνευτών όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Κώστας Βίρβος και ο Δημήτρης Μητροπάνος.

 

Μουσείο Τσιτσάνη Τρίκαλα, το χρονολόγιο της ζωής του Τσιτσάνη

 

  • Στην πόλη κυκλοφορούν περισσότερα από 30.000 ποδήλατα, με αντιστοιχία 1 ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους, ενώ υπάρχει ειδική υπηρεσία της αστυνομίας η οποία πραγματοποιεί περιπολίες με ποδήλατα.

 

Τρίκαλα ποδήλατα σταθμευμένα στην Ασκληπιού

 

  • Στα Τρίκαλα η κυκλοφοριακή συμπεριφορά είναι επιπέδου Ευρώπης. Οι πεζοί στις διαβάσεις και τα ποδήλατα έχουν πάντα προτεραιότητα ενώ τα κορναρίσματα είναι σπάνιο φαινόμενο. Αν λοιπόν τύχει να οδηγήσετε στη θεσσαλική πόλη φροντίστε να προσαρμοστείτε στην τοπική κουλτούρα.

 

Τρίκαλα διάβαση πεζών, Κεντρική Πλατεία

 

  • Στα Τρίκαλα βρίσκεται το ψηλότερο φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο της χώρας. Πρόκειται για μια σεκόγια ύψους 33 μέτρων και ηλικίας περίπου 50 ετών η οποία δεσπόζει στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

 

Τρίκαλα το ψηλότερο φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο

 

  • Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού Τρικάλων χτίστηκε το 1886 από τη γαλλική κατασκευαστική εταιρεία του δικτύου των σιδηροδρόμων, επί κυβερνήσεως του Χαριλάου Τρικούπη. Έξω από το σταθμό βρίσκεται ο Καρβουνιάρης, ένα ατμοκίνητο τρενάκι ηλικίας άνω των 100 ετών το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα.

 

Σιδηροδρομικός σταθμός Τρικάλων, κτήριο επιβατών

παλιό τρένο Καρβουνιάρης Τρίκαλα

 

Βρείτε πληροφορίες για διαμονή, φαγητό, αγορέςκαφέ, brunch και ποτό στα Τρίκαλα.

 

          Solo πιτσαρία Τρίκαλα, λογότυπο

 

Μεζεδοκαμώματα Τρίκαλα, λογότυπο          Παλιά Ιστορία Τρίκαλα, λογότυπο

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Madeintrikala
Average rating:  
 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *