Πάρκο Ματσόπουλου

Πάρκο Ματσόπουλου

 

Το Πάρκο Ματσόπουλου αποτελεί ένα αριστοτεχνικό μωσαϊκό φύσης, πολιτισμού και ιστορίας. Ένα έργο τέχνης που συνδυάζει τα στοιχεία της φύσης με τα βιομηχανικά υλικά και την τεχνοτροπία του 19ου αιώνα.

 

 

Πρόκειται για ένα σπουδαίο κληροδότημα του ευεργέτη Ιωάννη Ματσόπουλου στην πόλη των Τρικάλων. Καταλαμβάνει μια έκταση 90 στρεμμάτων στην ιστορική συνοικία της Αγίας Μονής, 1 χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης. Στην καρδιά του πάρκου δεσπόζει ο περίφημος Μύλος Ματσόπουλου, ένα από σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Οι κτηριακές του εγκαταστάσεις συνιστούν αξιόλογο δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και πλέον έχουν μετατραπεί σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού. Περιλαμβάνει το Βιομηχανικό Μουσείο, με ολόκληρο το μηχανολογικό εξοπλισμό του μύλου σε πλήρη λειτουργία, αίθουσα κινηματογράφου, θερινό σινεμά, εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής και γλυπτικής και καφετέρια.

Στα ΝΔ του πάρκου κυλάει ο ποταμός Αγιαμονιώτης. Τα νερά του αποτελούσαν την κινητήρια δύναμη του μύλου τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του. Στις όχθες του συμβιώνουν αρμονικά πάπιες και νερόκοτες. Κατά μήκος της κοίτης του σχηματίζονται τεχνητές λιμνούλες και ένα νησάκι το οποίο έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής και άθλησης. Περιλαμβάνει φωτιζόμενο στίβο άσκησης, επιστρωμένο με ειδικό τάπητα και περιπατητικούς διαδρόμους. Ξύλινες εξέδρες, σημεία ξεκούρασης με πάγκους και παγκάκια, παλιά βαγόνια του ΟΣΕ πάνω στις ράγες τους, παρτέρια με λουλούδια και γεφυράκια ολοκληρώνουν το σκηνικό. Η αίσθηση χαλάρωσης και αναζωογόνησης που αποκομίζει κανείς δίπλα στα τρεχούμενα νερά είναι ιδιαίτερη.

Στη ΝΑ άκρη της έκτασης βρίσκεται μια παλιά σιδερένια γέφυρα, μήκος 21 και πλάτους 4.5 μέτρων, κατασκευή του 1910. Κάποτε ένωνε τη συνοικία της Αγίας Μονής με την πόλη και πλέον, λειτουργώντας ως πεζογέφυρα, αποτελεί μια από τις εισόδους στο Πάρκο Ματσόπουλου. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν ακόμη παιδική χαρά, υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων και αίθουσα ΚΑΠΗ. Την περίοδο των Χριστουγέννων ο μύλος μεταμορφώνεται στο «Μύλο των Ξωτικών», το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας, για μικρούς και μεγάλους.

Διεύθυνση: Οδός Πύλης, Αγία Μονή, Τηλ: 2431038890, Ανοιχτό: Καθημερινά όλη μέρα, Είσοδος ελεύθερη