Μύλος Ματσόπουλου

Μύλος Ματσόπουλου

 

Ο Μύλος Ματσόπουλου λειτούργησε για έναν αιώνα (1884 – 1984). Είναι ο πρώτος βιομηχανικός αλευρόμυλος που χτίστηκε στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Πλέον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας.

 

 

Το κτηριακό του συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο γιατί συνιστά αξιόλογο δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, στον ελλαδικό χώρο, απαραίτητο για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα και στεγασμένο με ξύλινες κεραμοσκεπές. Έχει εμβαδό πάνω από 3.500 τ.μ., στο κέντρο μιας έκτασης 90 στρεμμάτων. Ο κεντρικός νερόμυλος πλαισιώνεται περιμετρικά από βοηθητικά κτίσματα δημιουργώντας στο εσωτερικό του κλειστό περίβολο. Στην αρχή, κινητήρια δύναμη του μύλου ήταν το νερό του Αγιαμονιώτη ποταμού, το οποίο με ένα σύστημα φραγμάτων οδηγούνταν στη φτερωτή και την έθετε σε λειτουργία. Αργότερα, ο μύλος έγινε ατμοκίνητος και τελικά ηλεκτροκίνητος. Δίπλα του λειτουργούσε το πρώτο μακαρονοποιείο της Ελλάδας.

Ιδρυτές του ήταν οι αδερφοί Αγαθοκλή οι οποίοι διατηρούσαν εργοστάσιο στη Στυλίδα και επέκτειναν τις δραστηριότητές του στα Τρίκαλα, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε πολλές ιδιοκτησίες ώσπου κατέληξε στα χέρια του Ιωάννη Ματσόπουλου. Το 1977 πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Τρικκαίων, με δωρεά του ιδιοκτήτη του. Για περισσότερο από δυο δεκαετίες, το πανύψηλο τουβλόκτιστο φουγάρο του παρέμενε σβηστό, οι μηχανές του σταματημένες και οι πύλες του ερμητικά κλειστές.

Στις μέρες μας, ολόκληρη η έκταση αποτελεί το Πάρκο Ματσόπουλου, με σημεία πρασίνου, χώρους αναψυχής και αθλητικές υποδομές. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του μύλου έχουν μετατραπεί σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού. Περιλαμβάνει το Βιομηχανικό Μουσείο, αίθουσα κινηματογράφου, θερινό σινεμά, εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής και γλυπτικής και καφετέρια.

Την περίοδο των Χριστουγέννων ο μύλος μεταμορφώνεται στο «Μύλο των Ξωτικών», το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας, για μικρούς και μεγάλους.

Διεύθυνση: Πάρκο Ματσόπουλου, Οδός Πύλης, Αγία Μονή, Τηλ: 2431038890, Ανοιχτό: Καθημερινά 9.00 – 17.00, Είσοδος ελεύθερη