Ιστορία και Πολιτισμός

Ιστορία

 

Τα Τρίκαλα είναι χτισμένα επάνω στην αρχαία πόλη της Τρίκκης, η οποία ιδρύθηκε περίπου την 3η χιλιετία π.Χ. Πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή, σύμφωνα με άλλους, του μυθικού ήρωα Ασωπού. Κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε σημαντικό πολιτισμικό κέντρο αφού είναι η γενέτειρα του Ασκληπιού, θεού της ιατρικής.

 

Σύμφωνα με την Ιλιάδα του Ομήρου, ο στρατός της Τρίκκης με επικεφαλής τους γιους του Ασκληπιού, Μαχάωνα και Ποδαλείριο, πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με 30 πλοία στο πλευρό των Ελλήνων.Κατά την ιστορική περίοδο η Τρίκκη αποτέλεσε πρωτεύουσα της αρχαίας Εστιαιώτιδας και όλη η περιοχή γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και ευημερία.

Όπως όλη η Ελλάδα, έτσι και η περιοχή των Τρικάλων γνώρισε μια παρατεταμένη περίοδο αιματηρών επιθέσεων και σκληρών πολέμων. Κατακτήθηκε από πολλούς εισβολείς συμπεριλαμβανομένων των Περσών, των Γότθων, των Ούνων, των Σλάβων, των Βουλγάρων, των Νορμανδών και των Φράγκων.

Στις αρχές της 2ης χιλιετίας μ.Χ. η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά με την ονομασία Τρίκαλα ως κομμάτι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1393 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς. Εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο οικοτεχνίας με έμφαση στην υφαντουργία μάλλινων ειδών, για την οποία είναι γνωστή ακόμα και στις μέρες μας, καθώς και στην παραγωγή δερμάτινων προϊόντων. Στις 23 Αυγούστου 1881, με την υπογραφή της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, τα Τρίκαλα επανενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα αποτελώντας έναν από τους κυριότερους παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Το 1906 ιδρύθηκε ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός της χώρας διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Μουσική κληρονομιά

Πόλη με μεγάλη παράδοση στη μουσική, τα Τρίκαλα αποτελούν τη γενέτειρα και τον τόπο δράσης πολλών σημαντικών μουσικών και ερμηνευτών. Ξεχωρίζουν ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Κώστας Βίρβος, ο Γιώργος Σαμολαδάς, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης και ο Μπάμπης Μπακάλης.  Επίσης, από τα Τρίκαλα κατάγονται οι λαϊκοί ερμηνευτές Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Μαργαρίτης και Κώστας Καραφώτης. Ακόμη, ο τενόρος Δημήτρης Καβράκος, οι πιανίστες Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και Δημήτρης Σγουρός και ο συνθέτης έντεχνης μουσικής Βασίλης Δαλαμπίρας γεννήθηκαν στα Τρίκαλα.

Τοπικά προϊόντα

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα των Τρικάλων είναι το λουκάνικο με πράσο. Παράγεται, εδώ και πολλές δεκαετίες, σύμφωνα με την πατροπαράδοτη συνταγή των προγόνων. Επίσης, η πόλη φημίζεται για το τσίπουρο, τα τυροκομικά προϊόντα, ειδικά τη φέτα, το χαλβά βουτύρου, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τον τραχανά, τα ξύλινα είδη λαϊκής τέχνης και την παραδοσιακή φλοκάτη.