Σπηλιά Μπέη

Σπηλιά Μπέη

 

Η Σπηλιά Μπέη βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο του Κόζιακα, σε υψόμετρο 1220 μέτρων. Είναι μια τοποθεσία ιδιαίτερης αισθητικής, με πυκνή βλάστηση και έλατα, από την οποία διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.

 

 

Πρόκειται για καταβόθρα που σχηματίστηκε από διάβρωση του ασβεστόλιθου σχηματίζοντας στο εσωτερικό του αγωγούς και θαλάμους ύψους 15 μέτρων. Τα νερά ενός λεκανοπεδίου στραγγίζονται στο εσωτερικό της και βρίσκουν διέξοδο στην ανατολική πλευρά του βουνού. Το σπήλαιο είναι ένα πολύπλοκο σύστημα διακλαδώσεων με υπόγεια ρυάκια. Το φως εισχωρεί από δυο μεγάλα ανοίγματα αμφοτέρωθεν, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ρεύμα αέρα λόγω της διαπερατότητάς του. Στην είσοδο σχηματίζεται καταρράκτης υψους 7 μέτρων που η ποσότητα των νερών του μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή. Η είσοδος στη σπηλιά γίνεται με τη βοήθεια σταθερού σχοινιού.

Η ομορφιά του τοπίου συμπληρώνεται από μια λιμνούλα που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου. Σχηματίστηκε το 2014 από την καθίζηση του εδάφους και τη συγκέντρωση των τρεχούμενων νερών της περιοχής. Γενικά η τοποθεσία παρουσιάζει έντονη γεωλογική δραστηριότητα. Κοντά στο σπήλαιο υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό και κιόσκι με τζάκι για τη διευκόλυνση των εκδρομέων.

Διαδρομές

Υπάρχουν διάφορες διαδρομές που οδηγούν στη Σπηλιά Μπέη. Η κλασική και πιο βατή είναι το μονοπάτι που ξεκινάει από την Ελάτη, ακριβώς απέναντι από την κεντρική πλατεία. Η σηματοδότησή της είναι καλή και η διάρκειά της είναι 1.5 ώρες. Παρακάτω παρουσιάζονται, σε χάρτη της Google, κάποιες από τις διαδρομές.

Πιαλεία – Σπήλαιο Μπέη

Μονή Δουσίκου (Άγιος Βησσαρίωνας) – Σπήλαιο Μπέη