Πέτρινα Γεφύρια Ασπροποτάμου

Πέτρινα Γεφύρια Ασπροποτάμου

 

Τα πέτρινα γεφύρια του Ασπροποτάμου δεν είναι απλά δημιουργήματα της μηχανικής των περασμένων αιώνων. Αποτελούν μέρος της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου και αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου.

Γεφύρι του Μίχου

Λίγα μέτρα έξω από την Ανθούσα, πάνω από τον Ασπροπόταμο, στέκεται περήφανα η γέφυρα του Μίχου. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι με δύο τόξα. Το μεγάλο τόξο έχει άνοιγμα 12,5 μέτρα και το μικρό 3,7 μέτρα. Συνδέει, μέσω του παλιού μονοπατιού, το χωριό με το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την περίοδο κατασκευής του.

 

Γεφύρι της Ανθούσας

Βρίσκεται στην είσοδο της Ανθούσας, γεφυρώνοντας τις όχθες του Λεπενίτση, παραπόταμο του Ασπροποτάμου. Πρόκειται για ένα όμορφο πέτρινο γεφύρι με άνοιγμα τόξου 7,3 μέτρα, ανεγειρόμενο στα μέσα του 18ου αιώνα.

 

Γεφύρι του Άσπρου

Στέκεται αγέρωχο πάνω από τον Άσπρο, παραπόταμο του Ασπροποτάμου, στην είσοδο του χωριού Χαλίκι. Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι, με άνοιγμα τόξου 6,7 μέτρα, θεμελιωμένο τον 14ο αιώνα σε έναν βράχο.

 

Γεφύρι της Καπραρίας

Είναι ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι το οποίο κατασκευάστηκε γύρω στο 1500. Βρίσκεται στο Χαλίκι, στον ποταμό Καπραρία, παραπόταμο του Ασπροποτάμου, ενώνοντας το χωριό με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

 

Γεφύρι του Φίλου

Βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία, 2,5 χιλιόμετρα από το Χαλίκι, όπου κυλάει ο Άσπρος, παραπόταμος του Ασπροποτάμου. Πρόκειται για μια πέτρινη κατασκευή, με άνοιγμα τόξου 8 μέτρων. Θεμελιώθηκε από τον αρχιτσέλιγκα (μεγαλοκτηνοτρόφο) του Χαλικιού, Μιχάλη Φίλο, τον 18ο αιώνα για τη σύνδεση του χωριού με το Μέτσοβο. Η πρόσβασή του γίνεται σε 30 λεπτά, μέσω της Σκάλας του Φίλου, η οποία αποτελεί τμήμα της Βλαχόστρατας. Πρόκειται για ιστορικό λιθόστρωτο μονοπάτι της Πίνδου το οποίο ένωνε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Το μονοπάτι ξεκινάει πίσω από το νερόμυλο, 400 μέτρα έξω από το χωριό, στο δρόμο για το Μέτσοβο.

 

Γεφύρι της Κατούνας

Χτισμένο στην είσοδο της Κρανιάς, συνδέει τους δύο μαχαλάδες (μεγάλες γειτονιές) του χωριού οι οποίοι χωρίζονται από τον ποταμό Κρανιώτικο. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι με άνοιγμα τόξου 15 μέτρα το οποίο πήρε το όνομά του από μια βρύση που βρίσκεται κοντά στο σημείο.

 

Γεφύρι του Γκίκα

Είναι ένα μικρό πέτρινο κατασκεύασμα με άνοιγμα τόξου 7,6 μέτρα, γεφυρώνοντας τις όχθες του ποταμού Κρανιώτικου. Χτίστηκε το 1887, ένα χιλιόμετρο έξω από την Κρανιά, δίπλα στον μύλο του Ντούλα Γκίκα, στον οποίο οφείλει το όνομά του.