Περιοχή Ασπροποτάμου

Περιοχή Ασπροποτάμου

 

Η περιοχή του Ασπροποτάμου χαρακτηρίζεται από την άγρια ομορφιά του φυσικού της τοπίου και την αυθεντικότητα της παλιάς Ελλάδας. Είναι ένας τόπος ξεχωριστός που μοιάζει σαν να τον έφτιαξαν από κοινού Θεός και άνθρωπος.

 

 

Ο Θεός έβαλε τα βουνά, τα δάση και τα ποτάμια και ο άνθρωπος έβαλε τον ιδρώτα, το μεράκι και τα όνειρα. Ονειρεύτηκε να δώσει σ’ αυτόν τον τόπο ζωή. Έτσι, σμίλεψε την πέτρα και έχτισε χωριά για να κατοικεί, δρόμους για να διασχίζει τα βουνά και γέφυρες για να περνάει τα ποτάμια. Και τέλος, για να δοξάσει το Θεό για τη γενναιοδωρία του, έφτιαξε το Ναό Δολιανών, έναν από τους ομορφότερους της Ορθοδοξίας.

Οι εικόνες στην περιοχή του Ασπροποτάμου μοιάζουν βγαλμένες από το παρελθόν. Παραδοσιακά γεφύρια, παλιά ξωκλήσια, πέτρινες βρύσες, ξύλινες στάνες, κοπάδια να βόσκουν στις πλαγιές. Και οι άνθρωποι, λιγοστοί πλέον, ειδικά το χειμώνα, είναι ακόμα χαμογελαστοί και αυθεντικοί. Κατά μήκος του ποταμού, πολλά γραφικά χωριουδάκια στέκουν περήφανα σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τοπίο, φύλακες των παραδόσεων και υπερασπιστές του παρελθόντος. Συνδέονται μεταξύ τους όχι μόνο μέσω του ποταμού αλλά και λόγω της κοινής βλάχικης καταγωγής των κατοίκων τους.

Οι Βλάχοι, ή Αρωμούνοι, είναι μια Ελληνική δίγλωσση φυλή, απόγονοι των Λατινόφωνων Ελλήνων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Απαντάται κυρίως στις ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Κατά τους προηγούμενους αιώνες οι κύριες ασχολίες τους ήταν η κτηνοτροφία, το εμπόριο και οι μεταφορές, δραστηριότητες που απαιτούσαν συνεχείς μετακινήσεις και τους ανάγκαζαν να ζουν με νομαδικό τρόπο έχοντας δημιουργήσει πολλούς οικισμούς σε διάφορες περιοχές.

Η περιοχή του Ασπροποτάμου, αν και λιγότερο δημοφιλής από τα γειτονικά θέρετρα Ελάτη, Περτούλι και Νεραϊδοχώρι, έχει αξιόλογη τουριστική υποδομή. Διαθέτει ζεστούς ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεδάκια, καφετέριες και μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά. Βρίσκεται 76 χλμ από τα Τρίκαλα, 55 χλμ από την Καλαμπάκα και 41 χλμ από το Περτούλι.

Τοπικά προϊόντα

Η περιοχή του Ασπροποτάμου προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από αγαθά και παραδοσιακά είδη, τα οποία παράγονται είτε με αγνά υλικά σύμφωνα με τις αυθεντικές συνταγές των παππούδων, είτε από την ίδια τη φύση. Πρόκειται για γαλακτοκομικά προϊόντα όπως, φέτα, μυζήθρα, γιαούρτι, ξινόγαλο και βούτυρο, κρέατα εκλεκτής ποιότητας και παραδοσιακές πίτες. Επιπλέον, διατίθενται προϊόντα όπως αγνό μέλι, σπιτική μαρμελάδα, γλυκά κουταλιού, τραχανάς, πλιγούρι, λικέρ, βότανα, αποξηραμένα αγριολούλουδα, ξύλινα σκαλιστά χειροτεχνήματα και υφαντά.