Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων

Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων

 

Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό τον Μάιο του 2018. Στεγάζεται στο ιστορικό διατηρητέο κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στην κεντρική πλατεία Καστρακίου, κάτω από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων.

 

 

Πρόκειται για ένα διώροφο οικοδόμημα έκτασης 460 τ.μ. και κατασκευής του 1902. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σχολικά κτήρια που χτίστηκαν από τη δωρεά του Ανδρέα Συγγρού προς το ελληνικό κράτος και πλέον, ως μουσείο, αποτελείται συνολικά από τρεις αίθουσες.

Στην αίθουσα Α βρίσκεται ο χώρος υποδοχής στον οποίο παρουσιάζονται γενικές εικόνες της περιοχής και βιντεοταινία διάρκειας 15 λεπτών με θέμα τη δημιουργία των Μετεώρων και των γύρω βουνών. Η αίθουσα Β αποτελείται από ευρήματα γενικού γεωλογικού ενδιαφέροντος όπως πετρώματα, ορυκτά και απολιθώματα από όλη την Ελλάδα.

Η αίθουσα Γ βρίσκεται στον όροφο και είναι αφιερωμένη στα Μετέωρα με εκθέματα από τη γύρω περιοχή. Εδώ ο επισκέπτης «μεταφέρεται» 30 εκατομμύρια χρόνια πριν και γνωρίζει τη γεωγραφική περιοχή των Μετεώρων ως θαλάσσια έκταση. Στη συνέχεια, με μια συνοπτική ανάλυση των εννοιών της τεκτονικής ανύψωσης και της διάβρωσης, παρουσιάζεται η σημερινή διαμόρφωση των Μετεώρων.

Διεύθυνση: Μεσοχώρι Καστρακίου, Τηλ: 2432022523, Ανοιχτό: Καθημερινά 12.00 – 20.00, Είσοδος ελεύθερη