Μετέωρα

Μετέωρα

 

Τα Μετέωρα δεσπόζουν στο βορειοδυτικό άκρο του θεσσαλικού κάμπου. Είναι ένα σύμπλεγμα εντυπωσιακών γκριζόμαυρων βράχων, οι οποίοι μοιάζουν σαν να έχουν πέσει από τον ουρανό. Ορθώνονται επιβλητικά θαρρείς και αναμετρώνται με τις αγέρωχες κορυφές της Πίνδου σε μια αιώνια μάχη με έπαθλο τη μεγαλοπρέπεια και το δέος.

 

 

Πρόκειται για ένα σύνολο βράχων κροκαλοπαγούς πετρώματος οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 25 με 30 εκατομμύρια χρόνια όταν ακόμα ο θεσσαλικός κάμπος καλύπτονταν από θάλασσα. Τα θαλάσσια ρεύματα συσσώρευσαν τεράστιες ποσότητες πετρωμάτων και ιζημάτων δημιουργώντας μεγάλους σχηματισμούς στο βυθό. Μετά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις η Θεσσαλία ανυψώθηκε και προέκυψε το άνοιγμα της κοιλάδας των Τεμπών με αποτέλεσμα τα νερά να χυθούν στο Αιγαίο και να αποκαλυφθούν οι τεράστιοι ογκόλιθοι. Μια σειρά συνεχόμενων γεωλογικών μεταβολών και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ισχυροί άνεμοι, παγετώνες και υψηλές θερμοκρασίες, προκάλεσαν αλλεπάλληλες διαβρώσεις στα πετρώματα των βράχων οι οποίοι, στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών, πήραν τη σημερινή τους μορφή.

Στις κοιλότητες, στις σχισμές και στις κορυφές τους βρήκαν, κατά καιρούς, προστασία οι άνθρωποι της περιοχής από διάφορους επιδρομείς και κατακτητές. Το 12ο αιώνα μια μικρή ασκητική κοινότητα συσσωρεύτηκε στην περιοχή αναζητώντας ηρεμία και απομόνωση για προσευχή και λατρεία και καταφύγιο στους δυσπρόσιτους μετεωρικούς πύργους. Το όνομα Μετέωρα, που σημαίνει «κρεμαστοί βράχοι», οφείλεται στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Πρόκειται για τον ιδρυτή της μονής του Μεγάλου Μετεώρου, ο οποίος ονόμασε Μετέωρο τον φαρδύ βράχο όπου ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344. Το 1372 έχτισε εκεί το πρώτο μοναστήρι. Με το πέρασμα των χρόνων, η μοναστική κοινότητα της περιοχής άρχισε να αναπτύσσεται και στην περίοδο της μεγάλης ακμής της ο αριθμός των μοναστηριών έφτασε τα 24. Το μεγάλο ύψος και η καθετότητα των βράχων, πάνω στους οποίους ήταν χτισμένα, έδινε στα μοναστήρια χαρακτήρα φρουρίων. Ήταν προσβάσιμα μόνο με τη χρήση μακριάς ανεμόσκαλας και χειροκίνητων βαρούλκων. Σήμερα λειτουργούν έξι μονές.

Μοναστήρια

Η Μονή αρρένων της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγάλο Μετέωρο, χτισμένη το 1372 στον μεγαλύτερο βράχο του συμπλέγματος γνωστό και ως Φαρδύς Βράχος.

Ωράριο λειτουργίας: θερινό: 9.00-17.00 εκτός Τρίτης, χειμερινό: 9.00-16.00 εκτός Τρίτης & Τετάρτης, Τηλ: 2432022278

 

Η Μονή αρρένων των Αγίων Πάντων ή Βαρλάαμ, η οποία αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος μοναστήρι χτισμένο το 1350.

Ωράριο λειτουργίας: θερινό: 9.00-16.00 εκτός Παρασκευής, χειμερινό: 9.00-15.00 εκτός Πέμπτης & Παρασκευής, Τηλ: 2432022277

 

Η Μονή αρρένων του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά ή Άσμενος, χτισμένη τον 14ο αιώνα.

Ωράριο λειτουργίας: θερινό: 9.00-15.30 εκτός Παρασκευής, χειμερινό: 9.00-14.00 εκτός Παρασκευής, Τηλ: 2432022375

 

Η Μονή αρρένων της Αγίας Τριάδας, χτισμένη το 1362.

Ωράριο λειτουργίας: θερινό: 9.00-17.00 εκτός Πέμπτης, χειμερινό: 10.00-16.00 εκτός Τετάρτης & Πέμπτης, Τηλ: 2432022220

 

Η Μονή θηλέων της Αγίας Βαρβάρας Ρουσάνου ή Αρσάνης, χτισμένη το 14ο αιώνα.

Ωράριο λειτουργίας: θερινό: 9.00-18.00 εκτός Τετάρτης, χειμερινό: 9.00-14.00 εκτός Τετάρτης, Τηλ: 2432022649

 

Η Μονή θηλέων του Αγίου Στεφάνου, χτισμένη τον 15ο αιώνα.

Ωράριο λειτουργίας: θερινό: 9.00-13.30 & 15.30-17.30 εκτός Δευτέρας, χειμερινό: 9.30-13.00 & 15.00-17.00 εκτός Δευτέρας, Τηλ: 2432022279

 

Όλα τα μοναστήρια διαθέτουν οργανωμένα μουσεία με μεγάλες συλλογές από μοναδικές βυζαντινές εικόνες, θρησκευτικά κειμήλια και αρχαιολογικά ευρήματα. Επίσης, διαθέτουν βιβλιοθήκες με σπάνια βιβλία, συγγράμματα και πάπυρους. Επιπλέον, χάρη στη στρατηγική τους θέση, προσφέρουν απρόσκοπτη θέα προς τον Θεσσαλικό Κάμπο και την Οροσειρά της Πίνδου.

Σκήτες – Ασκητήρια – Παρεκκλήσια

Εκτός από τις έξι ιερές μονές, στα Μετέωρα υπάρχουν ακόμη διάφορα μοναστήρια, σκήτες, ασκητήρια και παρεκκλήσια. Κάποια έχουν αναστηλωθεί και είναι λειτουργικά όπως, η  Μονή της Υπαπαντής η οποία αποτελεί μετόχι της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου. Επίσης, στην όμορφη τοποθεσία Κοφίνια, ανάμεσα στους θεόρατους ογκόλιθους Πιξάρι και Μπάντοβας, βρίσκεται ένας μικρός οικισμός από ησυχαστήρια και ναΐσκους. Πρόκειται για την πλέον ήσυχη γωνιά των Μετεώρων με έντονο τα άρωμα της ασκητικής ζωής εφτά αιώνων. Στον ένα βράχο δεσπόζει η σκήτη του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα, χτισμένη σε μια σπηλιά, αρκετά μέτρα από το έδαφος. Ψηλά απέναντί της, εντυπωσιάζει η όμορφη αναστηλωμένη σκήτη του Αγίου Αντωνίου, κατασκευασμένη σε μια φυσική κοιλότητα του βράχου Πιξάρι. Δίπλα της, σε ύψος 30 μέτρων, βρίσκεται το σπηλαιώδες ασκητήριο του Αγίου Γρηγορίου με τους ξύλινους εξώστες του. Επιπλέον, ανάμεσα στους βράχινους πύργους, στη μέση του μικρού οροπεδίου, δεσπόζει ο ναΐσκος του Γενεσίου της Θεοτόκου.

 

Ακόμη, στα Μετέωρα υπάρχουν τα παρεκκλήσια της Ζωοδόχου Πηγής της Ντούπιανης, του Αγίου Πνεύματος και των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τέλος, στον επιβλητικό βράχο του Αγίου Πνεύματος βρίσκεται η σπηλιά με το παλιό ερημητήριο του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά. Στα ριζά του βράχου υπάρχει ο ομώνυμος ναός. Κάθε άνοιξη, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, αναβιώνει το έθιμο των μαντηλιών. Αναρριχητές σκαρφαλώνουν στη σπηλιά και κρεμάνε πολύχρωμα μαντήλια ως τάματα στον άγιο, αντικαθιστώντας τα παλιά τα οποία χρησιμοποιούν ως φυλαχτά. Τα κρεμασμένα μαντήλια είναι εμφανή από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα Μετέωρα.

Τα Μετέωρα συνιστούν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο. Σε συνδυασμό με την ιερότητα των μονών και των ασκητηρίων και την αφθονία της φύσης που τα περιβάλει, συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, κατάνυξης και πνευματικής ευδαιμονίας. Αυτή η μοναδικότητα έχει επίσης αναγνωριστεί από την UNESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς ανακηρύσσοντας τα Μετέωρα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπαίθριες Δραστηριότητες

Οι βράχοι των Μετεώρων και η Θεόπετρα προσφέρονται για διάφορες δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, ραπέλ, αλεξίπτωτο πλαγιάς και highline. Ανάμεσά τους αντιστέκονται, στη φθορά του χρόνου, τα παραδοσιακά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι μοναχοί για τη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τις μονές. Αποτελούν ιδανική επιλογή για πεζοπορία και επαφή με τη φύση. Επίσης, ο γειτονικός ορεινός όγκος του Ασπροποτάμου ενδείκνυται για ορειβασία, ποδηλασία, motocross και κανό καγιάκ. Στην περιοχή λειτουργούν γραφεία οργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων.