Καστράκι

Καστράκι

Το Καστράκι είναι ένα γραφικό χωριό, περιστοιχισμένο από τους πύργους των Μετεώρων, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Καλαμπάκα.

 

 

Ο παλιός οικισμός του χωριού είναι διατηρητέος. Χαρακτηρίζεται από τις παραδοσιακές γειτονιές στις οποίες ξεχωρίζουν τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, οι στενοί δρόμοι και οι παλιές εκκλησίες. Σημείο αναφοράς του είναι η κεντρική πλατεία, το Μεσοχώρι. Στην πάνω πλευρά της δεσπόζει το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Μετεώρων. Στεγάζεται στο νεοκλασικό σχολικό κτήριο, έκτασης 460 τ.μ., το οποίο χτίστηκε το 1902 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με αγιογραφίες του 18ου αιώνα.

Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και εν μέρει με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Διαθέτει ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπινγκ, ταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα καθώς και εργαστήρια εικόνων και κεραμικής.

Στο Καστράκι, το μεγαλείο των βράχων και η ιερότητα των μοναστηριών αναμιγνύονται αρμονικά με την παράδοση και την πλούσια βλάστηση δημιουργώντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα.