Νομός Τρικάλων

Γεωμορφολογία

Ο Νομός Τρικάλων βρίσκεται στην Κεντρική Ελλάδα και αποτελεί έναν από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Η έκτασή του είναι 3.389 τ.μ. και ο πληθυσμός του ανέρχεται στις 140.000 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι τα Τρίκαλα ενώ άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Καλαμπάκα, η Πύλη και η Φαρκαδόνα. Βόρεια συνορεύει με το Νομό Γρεβενών, δυτικά με τους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας, ανατολικά με το Νομό Λάρισας και νότια με το Νομό Καρδίτσας.

Πρόκειται κυρίως για έναν ορεινό νομό αφού το 66% αποτελείται από βουνά, 14% από ημιορεινές περιοχές και 20% από πεδιάδες. Επίσης το 42% του εδάφους είναι βοσκότοποι, το 30% καλύπτεται από δάση, το 20% είναι καλλιεργήσιμη γη έκτασης 670.000 στρεμμάτων, το 3,51% αποτελεί τους οικισμούς και το 4,59% υδάτινες και λοιπές περιοχές.
Τα σημαντικότερα βουνά του νομού είναι η Κακαρδίτσα (2469 μ.), τα Τζουμέρκα ή Αθαμανικά Όρη (2429 μ.), ο Λάκμος ή Περιστέρι (2295 μ.), η Τριγγία (2204 μ.), το Αυγό (2148 μ.) και ο Κόζιακας (1901 μ.), τα οποία αποτελούν τμήματα της Οροσειράς της Πίνδου, καθώς και η Οροσειρά των Χασίων (1564 μ.) στα βόρεια. Τα κυριότερα ποτάμια είναι ο Αχελώος και ο Πηνειός, τα οποία πηγάζουν από τα βουνά της Πίνδου, ενώ υπάρχουν και πολλοί παραπόταμοι με σημαντικότερο το Ληθαίο, ο οποίος διασχίζει την πόλη των Τρικάλων.

Γεωργία και Βιοτεχνία

Παραδοσιακά, τα Τρίκαλα είναι μια αγροτική περιοχή προσφέροντας έναν σημαντικό αριθμό από ποιοτικά, πιστοποιημένα με ISO, προϊόντα όπως βαμβάκι, καπνό, καλαμπόκι, σιτάρι και οπωροκηπευτικά. Επίσης, παράγουν μεγάλη ποσότητα κτηνοτροφικών προϊόντων όπως αγελαδινό και αιγοπρόβειο κρέας και γάλα, μεγάλη ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων και μαλλί. Εξίσου σημαντική είναι η παραγωγή σε ξυλεία κυρίως ελάτης, οξιάς και βελανιδιάς η οποία χρησιμοποιείται είτε ως πρώτη ύλη είτε για καύση. Τέλος, η περιοχή είναι γνωστή για τη μακροχρόνια παράδοσή της στην κλωστοϋφαντουργία και ιδιαίτερα στην παραγωγή μάλλινων ειδών.