Ιστορία και Πολιτισμός

Ιστορία και Πολιτισμός

 

Σύμφωνα με τον Όμηρο και τον Στράβωνα η αρχαία πόλη Ιθώμη βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι χτισμένη η Καλαμπάκα, ενώ κατά την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο η συγκεκριμένη περιοχή αναφέρεται ως Αιγίνιο.

 

 

Αργότερα, στη Βυζαντινή εποχή, εμφανίζεται με την ονομασία Σταγοί και αποτελούσε φρούριο στη θέση της ακροπόλεως του αρχαίου Αιγινίου. Το 1334 κυριεύτηκαν από το δεσπότη της Ηπείρου Ιωάννη Β΄ και στη συνέχεια περιήλθαν στην αυτοκρατορία της Κωνσταντινουπόλεως. Το 1348 καταλήφθηκαν από τους Σέρβους του Στεφάνου Δουσάν και έφτασαν σε ακμή επί της βασιλείας του αδελφού του Συμεών Ούρεση Παλαιολόγου. Τον 15ο αιώνα καθιερώνεται η σημερινή της ονομασία, Καλαμπάκα, που στα τούρκικα σημαίνει «ο βράχος με τις κουκούλες των μοναχών». Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας υπάγονταν διοικητικά στο σαντζάκι των Τρικάλων. Απελευθερώθηκε οριστικά στις 27 Αυγούστου 1881. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου 1943, η πόλη κάηκε ολοκληρωτικά από τα γερμανικά στρατεύματα.

Από τις αρχές του Ι΄ αιώνα οι Σταγοί αναφέρονται ως έδρα επισκοπής, η οποία, στη μεσαιωνική περίοδο, απολάμβανε προνομίων εκ μέρους των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Διέθετε μεγάλη κτηματική περιουσία και είχε εξαρτημένους καλλιεργητές σε οικισμούς της περιοχής. Στη δικαιοδοσία της συμπεριλαμβάνονταν διάφορες πεδινές περιοχές της βορειοδυτικής Θεσσαλίας και μία σημαντική ορεινή ζώνη στα Χάσια και τη Νότια Πίνδο. Η επισκοπή των Σταγών, η οποία υπάγονταν στην μητρόπολη Λαρίσης διατηρήθηκε ως το 1900. Έπειτα συγχωνεύτηκε με την επισκοπή Τρίκκης συναποτελώντας τη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, με έδρα τα Τρίκαλα. Το 1991 ανασυστάθηκε και έκτοτε λειτουργεί ως Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, με έδρα την Καλαμπάκα.

Τοπικά προϊόντα

Εδώ και αιώνες, στην Καλαμπάκα παράγεται ένας μεγάλος αριθμός από παραδοσιακά προϊόντα όπως φρούτα, οπωροκηπευτικά, μανιτάρια, βότανα, μυρωδικά, ξηροί καρποί, άλευρα, γαλακτοκομικά, λουκάνικα, τσίπουρο, κρασί, χειροποίητα ζυμαρικά, μέλι και αρτοσκευάσματα. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν εργαστήρια εικόνων, εργόχειρων, υφαντών και χάλκινων ειδών λαϊκής τέχνης.