Trikala

Trikala

 

Τα Τρίκαλα είναι μια ιστορική πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας. Έχουν πληθυσμό 70.000 κατοίκους και αποτελούν την πρωτεύουσα του Νομού Τρικάλων.

 

 

Πρόκειται για μια μοντέρνα, επίπεδη πόλη, με σωστή ρυμοτομία και πολλές ανέσεις, που προσφέρει καλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, οι όχθες του οποίου αποτελούν σημαντικό χώρο πρασίνου. Στα δυτικά της ορθώνεται ο Κόζιακας, τμήμα της Οροσειράς της Πίνδου.

Το κέντρο της είναι σχεδιασμένο με προτεραιότητα την κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλάτων. Σημείο αναφοράς του είναι ο μεγάλος πεζόδρομος της οδού Ασκληπιού, γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων. Δίπλα του βρίσκεται ο πεζόδρομος της Απόλλωνος, γνωστός και ως ο δρόμος με τις ομπρέλες. Επίσης, η πόλη διαθέτει πολλές πλατείες, με σημαντικότερες την κεντρική (Ηρώων Πολυτεχνείου), η οποία κοσμείται από τη λιμνούλα με το άγαλμα του «Νικολάκη». Άλλες σημαντικές πλατείες είναι η Πλατεία Ρήγα Φεραίου, στην οποία βρίσκεται το χαρακτηριστικό σιντριβάνι σε σχήμα λουλουδιού και η Πλατεία Παλαιού Δεσποτικού, στην οποία δεσπόζει το ιστορικό πέτρινο διατηρητέο Πελέκειο.

Τα Τρίκαλα, παραδοσιακά, είναι μια πόλη με μεγάλη ποδηλατική κουλτούρα. Συνολικά, κυκλοφορούν πάνω από 30.000 ποδήλατα, δηλαδή 1 ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους. Εκτός από τους ποδηλατόδρομους, τα συγκεκριμένα μέσα έχουν πρόσβαση σε όλους τους δρόμους και τους πεζόδρομους ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για τη στάθμευσή τους.

Κατά τις ώρες αιχμής τα Τρίκαλα σφύζουν από ζωή. Δρόμοι, πεζόδρομοι και πλατείες γεμίζουν από αυτοκίνητα, πεζούς και ποδηλάτες, ανθρώπους κάθε ηλικίας οι οποίοι μετακινούνται προς τις δουλειές τους, κάνουν τις αγορές τους, απολαμβάνουν τον καφέ τους ή απλά μια βόλτα στο κέντρο. Γενικά, η ζωή κυλάει ήρεμα και αρμονικά σε χαλαρούς ρυθμούς. Οι πολίτες είναι ευγενικοί και φιλόξενοι με υψηλό βαθμό μόρφωσης και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο.

Στην πόλη λειτουργούν τρία τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η  Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ), το ΤΕΙ Δομικών Έργων, καθώς και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του στρατού.

Ιστορία

Τα Τρίκαλα είναι χτισμένα επάνω στην αρχαία πόλη της Τρίκκης, η οποία ιδρύθηκε περίπου την 3η χιλιετία π.Χ. Πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή, σύμφωνα με άλλους, του μυθικού ήρωα Ασωπού. Κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε σημαντικό πολιτισμικό κέντρο αφού είναι η γενέτειρα του Ασκληπιού, θεό της ιατρικής. Σύμφωνα με την Ιλιάδα του Ομήρου, ο στρατός της Τρίκκης με επικεφαλής τους γιους του Ασκληπιού, Μαχάωνα και Ποδαλείριο, πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με 30 πλοία στο πλευρό των Ελλήνων. Κατά την ιστορική περίοδο η Τρίκκη αποτέλεσε πρωτεύουσα της αρχαίας Εστιαιώτιδας και όλη η περιοχή γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και ευημερία. Όπως όλη η Ελλάδα, έτσι και η περιοχή των Τρικάλων γνώρισε μια παρατεταμένη περίοδο αιματηρών επιθέσεων και σκληρών πολέμων. Κατακτήθηκε από πολλούς εισβολείς συμπεριλαμβανομένων των Περσών, των Γότθων, των Ούνων, των Σλάβων, των Βουλγάρων, των Νορμανδών και των Φράγκων.

Στις αρχές της 2ης χιλιετίας μ.Χ. η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά με την ονομασία Τρίκαλα ως κομμάτι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1393 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο οικοτεχνίας με έμφαση στην υφαντουργία μάλλινων ειδών, για την οποία είναι γνωστή ακόμα και στις μέρες μας, καθώς και στην παραγωγή δερμάτινων προϊόντων. Στις 23 Αυγούστου 1881, με την υπογραφή της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, τα Τρίκαλα επανενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα αποτελώντας έναν από τους κυριότερους παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Το 1906 ιδρύθηκε ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός της χώρας διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Μουσική κληρονομιά

Πόλη με μεγάλη παράδοση στη μουσική, τα Τρίκαλα αποτελούν τη γενέτειρα και τον τόπο δράσης πολλών σημαντικών μουσικών και ερμηνευτών. Ξεχωρίζουν ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Κώστας Βίρβος, ο Γιώργος Σαμολαδάς, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης και ο Μπάμπης Μπακάλης.  Επίσης, από τα Τρίκαλα κατάγονται οι λαϊκοί ερμηνευτές Δημήτρης Μητροπάνος, Γιώργος Μαργαρίτης και Κώστας Καραφώτης. Ακόμη, ο τενόρος Δημήτρης Καβράκος, η πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, ο κλασικός πιανίστας Δημήτρης Σγουρός καθώς και ο συνθέτης έντεχνης μουσικής Βασίλης Δαλαμπίρας.

Διασκέδαση

Γενικά, τα Τρίκαλα είναι μια πόλη με έντονο το στοιχείο της διασκέδασης και καλή νυχτερινή ζωή. Ο κεντρικός πεζόδρομος της Ασκληπιού βρίθει από καλαίσθητες καφετέριες, μπαρ, ζαχαροπλαστεία και ταχυφαγεία. Επίσης, στη συνοικία Μανάβικα, της παλιάς πόλης, λειτουργεί μεγάλος αριθμός από καφέ, μπαρ, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και εστιατόρια με τοπική και ξένη κουζίνα. Επιπλέον, η πόλη διαθέτει μουσικές σκηνές και μπουζούκια. Τέλος, υπάρχουν τρεις κινηματογράφοι, ο ένας εκ των οποίων θερινός, ο οποίος λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Μύλου Ματσόπουλου.

Τοπικά προϊόντα

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα των Τρικάλων είναι το λουκάνικο με πράσο το οποίο παράγεται, εδώ και πολλές δεκαετίες, σύμφωνα με την πατροπαράδοτη συνταγή των προγόνων. Επίσης, η πόλη φημίζεται για το τσίπουρο, τα τυροκομικά προϊόντα, ειδικά τη φέτα, το χαλβά βουτύρου, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τον τραχανά, τα ξύλινα είδη λαϊκής τέχνης και την παραδοσιακή φλοκάτη.