Καλαμπάκα – Μετέωρα

 

Η πόλη

Η Καλαμπάκα είναι γνωστή κυρίως για τα Μετέωρα, καθώς είναι χτισμένη στη σκιά των επιβλητικών βράχων, στο βορειοδυτικό άκρο του Νομού Τρικάλων. Ο πληθυσμός της ξεπερνάει τους 8.000 κατοίκους και απέχει 20 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα. Πρόκειται για μια πόλη με μοντέρνα όψη, καθώς ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου μετά το βάρβαρο χτύπημα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με μικρές γραφικές πλατείες στολισμένες με σιντριβάνια, διάσπαρτες ανάμεσα στα σχετικά σύγχρονα κτίριά της. Πλέον, η Καλαμπάκα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας προσφέροντας πολλές ανέσεις όπως, πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όμορφους ξενώνες, κάμπινγκ, συνεδριακά κέντρα, εστιατόρια, μπαρ, ενοικίαση αυτοκινήτων, κέντρο πληροφοριών και τουριστική αστυνομία.

 

Δίπλα στην Καλαμπάκα βρίσκεται το Καστράκι, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί προέκταση της πόλης. Είναι ένα μικρό γραφικό χωριό με παραδοσιακές γειτονιές και στενά δρομάκια, περιστοιχισμένο από τους εντυπωσιακούς όγκους των Μετεώρων. Η μεγαλοπρέπεια των βράχων και η ιερότητα των μοναστηριών παντρεύονται αρμονικά με τη γενναιοδωρία της φύσης δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα μυστηριακή και κατανυκτική. Tο χωριό διαθέτει σύγχρονα ξενοδοχεία, ζεστούς ξενώνες, κάμπινγκ και ταβέρνες προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στα μοναστήρια και στη γύρω περιοχή.

 

 

Ιστορία

Σύμφωνα με τον Όμηρο και τον Στράβωνα η αρχαία πόλη Ιθώμη βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι χτισμένη η Καλαμπάκα, ενώ κατά την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο η συγκεκριμένη περιοχή αναφέρεται ως Αιγίνιο. Αργότερα, κατά τη Βυζαντινή εποχή η πόλη εμφανίζεται με την ονομασία Σταγοί ώσπου τελικά τον 15ο αιώνα καθιερώνεται η σημερινή της ονομασία, Καλαμπάκα, που στα Τούρκικα σημαίνει «ο βράχος με τις κουκούλες των μοναχών».
Κατά το παρελθόν, η συγκεκριμένη περιοχή κατακτήθηκε, μεταξύ άλλων, από τους Ρωμαίους, τους Σέρβους και τους Τούρκους από τους οποίους απελευθερώθηκε οριστικά στις 27 Αυγούστου 1881. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου 1943, η πόλη κάηκε ολοκληρωτικά από τα Γερμανικά στρατεύματα.

 

 

Αξιοθέατα

 

Μετέωρα

Στο βορειοδυτικό άκρο του απέραντου θεσσαλικού κάμπου ένα σύμπλεγμα εντυπωσιακών γκριζόμαυρων βράχων, οι οποίοι μοιάζουν να έχουν πέσει από τον ουρανό, τα Μετέωρα, ορθώνονται επιβλητικά θαρρείς και αναμετρώνται με τις αγέρωχες κορυφές της Πίνδου σε μια αιώνια μάχη με έπαθλο τη μεγαλοπρέπεια και το δέος. Πρόκειται για ένα σύνολο βράχων κροκαλοπαγούς πετρώματος οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 25 με 30 εκατομμύρια χρόνια όταν ακόμα ο θεσσαλικός κάμπος καλύπτονταν από θάλασσα. Τα θαλάσσια ρεύματα συσσώρευσαν τεράστιες ποσότητες πετρωμάτων και ιζημάτων δημιουργώντας μεγάλους ογκόλιθους στο βυθό. Μετά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις η Θεσσαλία ανυψώθηκε και προέκυψε το άνοιγμα της κοιλάδας των Τεμπών με αποτέλεσμα τα νερά να χυθούν στο Αιγαίο και να αποκαλυφθούν οι τεράστιοι ογκόλιθοι. Μια σειρά συνεχόμενων γεωλογικών μεταβολών και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ισχυροί άνεμοι, παγετώνες και υψηλές θερμοκρασίες, προκάλεσαν αλλεπάλληλες διαβρώσεις στα πετρώματα των βράχων οι οποίοι στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών πήραν τη σημερινή τους μορφή. 

 

Στις κοιλότητες, στις σχισμές και στις κορυφές των βράχων βρήκαν κατά καιρούς προστασία οι άνθρωποι της περιοχής από διάφορους επιδρομείς και κατακτητές ενώ το 12ο αιώνα μια μικρή ασκητική κοινότητα συσσωρεύτηκε στην περιοχή αναζητώντας ηρεμία και απομόνωση για προσευχή και λατρεία και καταφύγιο στους δυσπρόσιτους μετεωρικούς πύργους.

 

Το όνομα Μετέωρα, που σημαίνει «κρεμαστοί βράχοι», οφείλεται στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ιδρυτή της μονής του Μεγάλου Μετεώρου, ο οποίος ονόμασε Μετέωρο τον φαρδύ βράχο όπου ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344 ενώ το 1372 έχτισε εκεί το πρώτο μοναστήρι. Με το πέρασμα των χρόνων η μοναστική κοινότητα της περιοχής άρχισε να αναπτύσσεται και στην περίοδο της μεγάλης ακμής της ο αριθμός των μοναστηριών έφτασε τα 24. Το μεγάλο ύψος και το κάθετο των βράχων, πάνω στους οποίους ήταν χτισμένα, έδινε στα μοναστήρια χαρακτήρα φρουρίων τα οποία ήταν προσβάσιμα μόνο με τη χρήση μακριάς ανεμόσκαλας και χειροκίνητων βαρούλκων.  Σήμερα σώζονται και λειτουργούν οι εξής 6 μονές:

 • Η Μονή αρρένων της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγάλο Μετέωρο, χτισμένη το 1372 στον μεγαλύτερο βράχο του συμπλέγματος γνωστό και ως Φαρδύς Βράχος.
  (Ωράριο λειτουργίας: θερινό (1/4 – 31/10): 9.00-17.00 εκτός Τρίτης, χειμερινό (1/11 – 31/3): 9.00-16.00 εκτός Τρίτης & Τετάρτης, Τηλ: 2432022278)

 

 • Η Μονή αρρένων των Αγίων Πάντων ή Βαρλάαμ, η οποία αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος μοναστήρι χτισμένο το 1350.
  (Ωράριο λειτουργίας: θερινό (1/4 – 31/10): 9.00-16.00 εκτός Παρασκευής, χειμερινό (1/11 – 31/3): 9.00-15.00 εκτός Πέμπτης & Παρασκευής, Τηλ: 2432022277)

 

 • Η Μονή αρρένων του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά ή Άσμενος, χτισμένη τον 14ο αιώνα.
  (Ωράριο λειτουργίας: θερινό (1/4 – 31/10): 9.00-15.30 εκτός Παρασκευής, χειμερινό (1/11 – 31/3): 9.00-14.00 εκτός Παρασκευής, Τηλ: 2432022375)

 

 • Η Μονή αρρένων της Αγίας Τριάδας, χτισμένη το 1362.
  (Ωράριο λειτουργίας: θερινό (1/4 – 31/10): 9.00-17.00 εκτός Πέμπτης, χειμερινό (1/11 – 31/3): 10.00-16.00 εκτός Τετάρτης & Πέμπτης, Τηλ: 2432022220)

 

 • Η Μονή θηλέων του Ρουσάνου ή Αρσάνης, χτισμένη το 14ο αιώνα.
  (Ωράριο λειτουργίας: θερινό (1/4 – 31/10): 9.00-18.00 εκτός Τετάρτης, χειμερινό (1/11 – 31/3): 9.00-14.00 εκτός Τετάρτης, Τηλ: 2432022649)

 

 • Η Μονή θηλέων του Αγίου Στεφάνου, χτισμένη τον 15ο αιώνα.
  (Ωράριο λειτουργίας: θερινό (1/4 – 31/10): 9.00-13.30 & 15.30-17.30 εκτός Δευτέρας, χειμερινό (1/11 – 31/3): 9.30-13.00 & 15.00-17.00 εκτός Δευτέρας, Τηλ: 2432022279)

 

Όλα τα μοναστήρια διαθέτουν οργανωμένα μουσεία με μεγάλες συλλογές από μοναδικές Βυζαντινές εικόνες, θρησκευτικά κειμήλια και αρχαιολογικά ευρήματα καθώς επίσης βιβλιοθήκες με σπάνια βιβλία, συγγράμματα και πάπυρους. Επιπλέον, χάρη στη στρατηγική τους θέση, προσφέρουν απρόσκοπτη θέα προς τον Θεσσαλικό Κάμπο και την Οροσειρά της Πίνδου.

Εκτός από τα μοναστήρια, στην περιοχή σώζονται και είναι ανοιχτά για το κοινό, τα ασκητήρια της Υπαπαντής, του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα και του Αγίου Αντωνίου του Μπάντοβα. Επιπρόσθετα, λειτουργεί το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στην Ντούπιανη, το οποίο ίδρυσε ο Νίλος καθώς και τα παρεκκλήσια του Αγίου Πνεύματος και των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.

 

Τέλος, δίπλα στον επιβλητικό βράχο του Αγίου Πνεύματος βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Μαντηλά. Κάθε άνοιξη, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, αναβιώνει το έθιμο των μαντηλιών κατά το οποίο αναρριχητές σκαρφαλώνουν με τη χρήση σχοινιών στη σπηλιά του βράχου και κρεμάνε πολύχρωμα μαντήλια αφιερωμένα στον άγιο, αντικαθιστώντας τα παλιά τα οποία χρησιμοποιούν ως φυλαχτά. Τα κρεμασμένα μαντήλια είναι εμφανή από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα Μετέωρα.

 

Οι μετεωρικοί βράχοι συνιστούν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο και σε συνδυασμό με την ιερότητα των μονών και των ασκητηρίων και την αφθονία της φύσης που τα περιβάλει, συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, κατάνυξης και πνευματικής ευδαιμονίας. Αυτή η μοναδικότητα έχει επίσης αναγνωριστεί από την UNESCO και άλλους διεθνείς οργανισμούς ανακηρύσσοντας τα Μετέωρα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. 

 

Παλιός οικισμός Καστρακίου

Το Καστράκι είναι ένα μικρό, παραδοσιακό χωριό περιστοιχισμένο από τους πύργους των Μετεώρων, μόλις ένα χιλιόμετρο από την Καλαμπάκα.  Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και εν μέρει με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Διαθέτει ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπινγκ, ταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και εργαστήρια εικόνων.

 

Ο παλιός οικισμός του χωριού χαρακτηρίζεται από τις παραδοσιακές γειτονιές στις οποίες ξεχωρίζουν τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, οι στενοί δρόμοι και οι παλιές εκκλησίες με επίκεντρο την κεντρική πλατεία, το Μεσοχώρι. Στην πάνω πλευρά της πλατείας δεσπόζει το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας των Μετεώρων, στεγασμένο στο νεοκλασικό σχολικό κτίριο, έκτασης 460 τ.μ., το οποίο χτίστηκε το 1902 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με αγιογραφίες του 18ου αιώνα.

 

Στο Καστράκι, το μεγαλείο των βράχων και η ιερότητα των μοναστηριών αναμιγνύονται αρμονικά με την παράδοση και την πλούσια βλάστηση δημιουργώντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα.

 

Προϊστορικό Σπήλαιο Θεόπετρας

Μόλις 4 χιλιόμετρα ανατολικά της Καλαμπάκας ένας εντυπωσιακός γκριζωπός βράχος, η Θεόπετρα, δεσπόζει στο μέσο του κάμπου, δίνοντας την εντύπωση ότι ο ίδιος ο Θεός τον έριξε εκεί ως σημάδι της έντονης παρουσίας του στην περιοχή. Ο συγκεκριμένος βράχος δεν ανήκει στο σύμπλεγμα των Μετεώρων αφού το πέτρωμά του είναι ασβεστολιθικό ενώ δίπλα του κυλάει ο ποταμός Ληθαίος. Στην καρδιά αυτού του ογκώδους βράχου ένα καλά κρυμμένο σπήλαιο αποκαλύπτει τα μυστικά της ανθρώπινης ύπαρξης τα οποία παρέμεναν στο σκοτάδι για περίπου 130.000 χρόνια. Τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα που διαθέτει κατατάσσονται από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (130.000 π.χ.) έως το τέλος της Νεολιθικής (3.000 π.χ.) ταξιδεύοντας τον επισκέπτη πολύ πίσω στην Προϊστορική Περίοδο και τα πρώτα στάδια της ανθρώπινης οντότητας. Τα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας και μελέτης του σπηλαίου φιλοξενούνται στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό.

(Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά εκτός Δευτέρας, 08:30-15:00)

 

Γέφυρα Σαρακίνας

Η Σαρακίνα είναι ένα χωριό 8 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα, χτισμένο στην αριστερή όχθη του Πηνειού. Μόλις 2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκεται η περίφημη γέφυρα της Σαρακίνας δίπλα σε έναν μεγάλο βράχο ο οποίος ορθώνεται πάνω από το ποτάμι. Θεμελιώθηκε γύρω στο 1520 από τον Άγιο Βησσαρίωνα και είχε έξι τόξα. Το 1810 ένα μέρος της γέφυρας κατέρρευσε για να ανακατασκευαστεί το 1855 με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται μόνο τέσσερα από τα τόξα της. Το μεγαλύτερο τόξο έχει άνοιγμα 19,7 μέτρα και ύψος 9,7, το αμέσως επόμενο έχει άνοιγμα 16,7 και ύψος 8,5 ενώ τα άλλα δύο τόξα έχουν άνοιγμα 8,5 και 7,5 μέτρα και ύψος 3,5 και 3,7 μέτρα αντίστοιχα. Στις αρχές του 20ου αιώνα ένας πυργίσκος κατασκευάστηκε στη δεξιά βάση του μεγάλου τόξου ο οποίος περιείχε μετρητή της στάθμης του νερού. Το μήκος της γέφυρας είναι 123 μέτρα και το πλάτος της 5,2 μέτρα. Σύμφωνα με την παράδοση οι αρματολοί κατέστρεψαν μερικώς τη γέφυρα για να αποτρέψουν την προέλαση του Αλή Πασά των Ιωαννίνων προς το Θεσσαλικό κάμπο ενώ, εδώ στις 6 Απριλίου 1878 έλαβε χώρα η περίφημη μάχη εναντίον των Τούρκων.

 

Βυζαντινός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ανεγέρθη τον 11ο αιώνα και βρίσκεται στην παλιά πόλη. Ο ρυθμός της είναι βασιλική χωρίς τρούλο με δύο νάρθηκες. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν εντοιχισμένα αρχαία τμήματα ανάγλυφων παραστάσεων, επιγραφών και γλυπτών. Ο μοναδικός στην Ελλάδα μαρμάρινος άμβωνας υψώνεται επιβλητικά μπροστά από την Ωραία Πύλη ενώ στο μπροστινό αριστερό τμήμα του ναού έχει αποκαλυφθεί βυθιζόμενο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου. Στο βόρειο τοίχο του εσωτερικού νάρθηκα είναι γραμμένο το χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου Γ΄ σύμφωνα με το οποίο, το 1336, καθορίζονται τα όρια της Επισκοπής Σταγών καθώς και το διάταγμα του Πατριάρχη Αντωνίου Δ΄ το οποίο, το 1393 ανανεώνει τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην Επισκοπή από προηγούμενους αυτοκράτορες. Επιπλέον, ένα αξιόλογο και επιβλητικό κωδωνοστάσιο δεσπόζει στη βόρεια πλευρά της εισόδου στον αυλόγυρο του ναού.

(Ωράριο λειτουργίας: 09:00-13:00 και 15:00-20:00)

 

 

Μουσεία

 

Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας

Πρόκειται για τον μονάδικο μουσειακό χώρο στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην πρώιμη προϊστορία με ευρήματα από τις διάφορες προϊστορικές περιόδους, που ανασκάφηκαν στο σπήλαιο της Θεόπετρας (Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική). Η συλλογή αποτελείται από κεραμικά σκεύη και μικροαντικείμενα, εργαλεία, κοσμήματα, υπολείμματα προϊστορικών καρπών, αποτυπώματα ανθρώπινων πελμάτων ηλικίας 130.000 χρόνων, σχέδια αναπαραστάσεων ζώων καθώς και φωτογραφίες από την ίδια την ανασκαφή. Επίσης, περιλαμβάνει τμήμα της στρωματογραφίας των επιχώσεων και δύο ταφές της Ανώτερης Παλαιολιθική και της Μεσολιθικής περιόδου.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου οι επισκέπτες, μέσα από διαδραστικές οθόνες αφής και ψηφιακές εφαρμογές, έχουν τη δυνατότητα της εικονικής περιήγησης στους χώρους του σπηλαίου και να γνωρίσουν τη φύση και το χαρακτήρα των προϊστορικών κοινωνιών. Επιπλέον, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος προβολής εκπαιδευτικών ταινιών και διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πλαισιωμένος από το σχετικό ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό με στόχο τη διαμόρφωση της πληρέστερης δυνατής εικόνας σχετικά με τους τρόπους διαβίωσης του ανθρώπινου είδους στις διάφορες προϊστορικές περιόδους.

(Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά εκτός Δευτέρας, 08:00-16:00, Τηλ: 2432072196)

 

Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας & του Πολιτισμού των Μετεώρων

Ένα ενδιαφέρον μουσείο με υπερσύγχρονες οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις όπου οι επισκέπτες, μέσα από ειδικές τρισδιάστατες ταινίες διάρκειας 15 λεπτών, διαθέσιμες και στα αγγλικά, μπορούν να ταξιδέψουν εκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο και να βιώσουν το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα. Επίσης, μπορούν να περιπλανηθούν τρισδιάστατα στα ιστορικά μοναστήρια και τη γύρω περιοχή.

(Δ/νση: Π. Δημητρίου & Ν. Πλαστήρα, Τηλ: 2432077997, Εmail: mouseio-meteoron@kalabaka.org)

 

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μουσείο Μανιταριών

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο 1100 τ.μ. και αποτελείται από δύο μόνιμες συλλογές. Η μία αφορά στα ζώα και περιλαμβάνει περίπου 350 ταριχευμένα είδη θηλαστικών και πουλιών υψηλής ποιότητας, επιμελημένα από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα μανιτάρια και αριθμεί γλυπτά από περίπου 250 είδη μανιταριών τα οποία παρουσιάζονται σε τρεις φάσης ανάπτυξης του κύκλου της ζωής τους. Όλα τα εκθέματα επιδεικνύονται σε διοράματα τα οποία προσομοιάζουν λεπτομερώς το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται τα είδη.

Επίσης, στο μουσείο φιλοξενούνται, κατά περιόδους, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και γλυπτικής ενώ επιπλέον διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με τη φύση και το περιβάλλον. Η λειτουργία και το πληροφοριακό υλικό του στηρίζονται στην επιστημονική γνώση που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επίσημο επιστημονικό σύμβολο του μουσείου. Τέλος, στο χώρο του λειτουργεί καφέ με θέα τους βράχους των Μετεώρων.

(Δ/νση: Πίνδου 20, Τηλ: 2432024959, Email: info@meteoramuseum.gr)

 

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας

Ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα, στο κέντρο της Καλαμπάκας. Σε έναν χώρο 1000 τ.μ. στεγάζεται η ιδιωτική συλλογή του κυρίου Παύλου Μπαλογιάννη, αποτελούμενη από παλιά σχολικά βιβλία και περιοδικά, γραφική ύλη, τσάντες, μαθητικές στολές, παλιά σχολικά θρανία και πίνακες και διάφορα σχετικά αντικείμενα. Ακόμη, υπάρχουν αυθεντικές εκδόσεις του Ελληνικού Διαφωτισμού, σπάνια αντίτυπα από τους Μύθους του Αισώπου της περιόδου μεταξύ 1600 και 1850 και αντίτυπα παραμυθιών περασμένων δεκαετιών. Επίσης, στον χώρο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σκοπός του μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της ελληνικής παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική κουλτούρα με τρόπο απλό και βιωματικό ώστε να αποτελέσει ένα χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης.

(Διευθ: Χατζηπέτρου και Μ. Αλεξάνδρου, Τηλ: 2432075219, Email: info@bookmuseum.gr)

 

Λαογραφικό Μουσείο Βασιλικής

Ένα μουσείο αφιερωμένο στη λαϊκή παράδοση, αποτυπώνει στιγμές από την ζωή και τη δράση του χωριού κατά τη διάρκεια παλαιότερων δεκαετιών.  Στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρο Βασιλικής, επάνω από το παρεκκλήσι του Γενεσίου της Θεοτόκου. Τα εκθέματά του, προσφορά των κατοίκων του χωριού, περιλαμβάνουν παραδοσιακά είδη και σκεύη οικιακής χρήσης, παλιά εργαλεία και μικροαντικείμενα, χειροποίητες τοπικές φορεσιές και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. 

 

Υπαίθριες δραστηριότητες

Οι ακανόνιστοι γκριζόμαυροι βράχοι των Μετεώρων, οι οποίοι ορθώνονται εντυπωσιακά, σε συνδυασμό με την επιβλητική Θεόπετρα προσφέρονται για αναρρίχηση, ραπέλ, αλεξίπτωτο πλαγιάς και highline. Επιπλέον,  ανάμεσα στους βράχους αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου τα παραδοσιακά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί επί αιώνες για τη μεταφορά εφοδίων από και προς τις μονές και είναι ιδανικά για πεζοπορία, ενώ όλο το πεδίο ενδείκνυται για ποδηλασία και μότοκρος. Στην περιοχή λειτουργούν γραφεία εξειδικευμένα στην οργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων.

 

 

Τοπικά προϊόντα

Εδώ και αιώνες στην Καλαμπάκα παράγεται ένας μεγάλος αριθμός από παραδοσιακά προϊόντα όπως φρούτα, οπωροκηπευτικά, μανιτάρια, βότανα, μυρωδικά, ξηροί καρποί, άλευρα, γαλακτοκομικά, λουκάνικα, τσίπουρο, κρασί, χειροποίητα ζυμαρικά, μέλι, αρτοσκευάσματα, εικόνες, εργόχειρα, υφαντά και χάλκινα είδη λαϊκής τέχνης.

 

 

Προτάσεις

Διαμονή Φαγητό Καφές, Brunch, Ποτό Αγορές Δραστηριότητες