Γέφυρα Σαρακίνας

Γέφυρα Σαρακίνας

 

Η Σαρακίνα είναι ένα χωριό, χτισμένο στην αριστερή όχθη του Πηνειού, 8 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα.  Έξω από το χωριό, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, δεσπόζει η περίφημη γέφυρα της Σαρακίνας.

 

Βρίσκεται δίπλα σε έναν μεγάλο βράχο, ιδίου πετρώματος με αυτούς των Μετεώρων, ο οποίος ορθώνεται πάνω από το ποτάμι. Θεμελιώθηκε γύρω στο 1520 από τον Άγιο Βησσαρίωνα και είχε έξι τόξα. Το 1810 ένα μέρος της γέφυρας κατέρρευσε και ανακατασκευάστηκε το 1855, με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται μόνο τρία από τα τόξα της. Το μεγαλύτερο έχει άνοιγμα 19,7 και ύψος 9,7 μέτρα ενώ το δεύτερο έχει άνοιγμα 16,7 και ύψος 8,5 μέτρα. Τα άλλα δύο τόξα έχουν άνοιγμα 8,5 και 7,5 μέτρα και ύψος 3,5 και 3,7 μέτρα αντίστοιχα. Το μέγεθος και η αρχιτεκτονική της την καθιστούν μια από τις εντυπωσιακότερες γέφυρες των Τρικάλων. Έχει μήκος 123 μέτρα και πλάτος 5,2 μέτρα και πλέον χρησιμοποιείται ως πεζογέφυρα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, στη δεξιά βάση του μεγάλου τόξου, κατασκευάστηκε ένας πυργίσκος ο οποίος περιείχε μετρητή της στάθμης των νερών του Πηνειού.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι αρματολοί κατέστρεψαν μερικώς τη γέφυρα για να αποτρέψουν την προέλαση του Αλή Πασά των Ιωαννίνων προς το Θεσσαλικό κάμπο. Επίσης, στις 6 Απριλίου 1878, κοντά στη γέφυρα, έλαβε χώρα η περίφημη μάχη εναντίον των Τούρκων. Η στρατηγική της θέση προσφέρει θέα στα Μετέωρα, τη Θεόπετρα και την Οροσειρά της Πίνδου.