Περιοχές Φυσικού Κάλλους

Περιοχές Φυσικού Κάλλους

 

Δρακόλιμνη Βερλίγκα

Η δρακόλιμνη Βερλίγκα βρίσκεται σε ένα οροπέδιο, σε υψόμετρο 2050 μέτρων, στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι, πάνω από το Χαλίκι. Στα βόρειά της υψώνεται η ψηλότερη κορυφή του Λάκμου, Τσουκαρέλα (2.295 μ.) και στα νότια δεσπόζουν τα βράχια της κορυφής Μέγας Τράπος (2.240 μ.). Πρόκειται για μια σχεδόν κυκλική λίμνη η οποία δημιουργείται από τα χιόνια που λιώνουν στις γύρω πλαγιές. Τριγύρω της σχηματίζονται ρυάκια σε σχήμα μαιάνδρων και γι’ αυτό οι Βλάχοι την ονόμασαν Βερλίγκα, που στα βλάχικα σημαίνει στριφογύρισμα. Χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο να στραγγίζει τα νερά της, δημιουργώντας χοάνη, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να στερεύει. Τα νερά οδηγούνται στην έξοδο του οροπεδίου και συνεχίζουν χαμηλά, αποτελώντας μία από τις πηγές του Ασπροποτάμου. Το καλοκαίρι, τα λιβάδια γύρω από τη λίμνη πλημμυρίζουν από αγριολούλουδα. Ανάμεσα στο πράσινο ξεπετάγονται κυανοί κρόκοι (Crocus veluchensis) και κίτρινες νεραγκούλες (Ranunculus acris) συνθέτοντας ένα πανέμορφο χαλί για να κοιμάται ο δράκος της Βερλίγκας.

Οι δρακόλιμνες στα Ελληνικά βουνά είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο της εποχής των παγετώνων. Σύμφωνα με έναν μύθο, κάποτε στην περιοχή ζούσε ένας δράκος. Με τη μορφή φιδιού, πετάχτηκε μέσα από τον βράχο και έρποντας, βυθίστηκε πάλι στη γη, στο σημείο από όπου φεύγουν τα νερά. Από το μέρος που βγήκε ο δράκος ξεπήδησε νερό, το οποίο ακολουθεί την οφιοειδή πορεία του πάνω στα λιβάδια, σχηματίζοντας τη Βερλίγκα. Οι ντόπιοι την αποκαλούν καρβελού επειδή, όπως λέγεται, όσα καρβέλια ψωμί και να φάει κάποιος θα τα χωνέψει αμέσως αν πιει νερό από τη λίμνη. Είναι η τρίτη δρακόλιμνη της Πίνδου. Οι άλλες δύο βρίσκονται στην Τύμφη και στο Σμόλικα.

 

Τρία Ποτάμια

Ανάμεσα στις κορυφές και τα πυκνά δάση της Νότιας Πίνδου υπάρχει ένα μέρος όπου το μεγαλείο της φύσης ξεδιπλώνεται διάπλατα. Πρόκειται για το σημείο όπου σμίγουν οι ποταμοί Κρανιώτικος και Ασπρόρεμα δημιουργώντας τον Ασπροπόταμο, εξ ου και η ονομασία Τρία Ποτάμια. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Δίπλα στο ποτάμι υπάρχει χώρος αναψυχής ιδανικός για χαλάρωμα υπό τους ήχους των αηδονιών. Απέχει 83 χλμ από τα Τρίκαλα, μέσω Πύλης, 44 χλμ από το Περτούλι και 50 χλμ από την Καλαμπάκα.

Επιπλέον, εδώ βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης. Διαθέτει μακέτα καταδεικνύοντας τα σημεία ενδιαφέροντος όπως, μνημεία, εκκλησίες, γεφύρια και βιότοπους, καθώς και λεπτομερείς χάρτες και μπροσούρες της περιοχής. Επίσης, υπάρχει μια μικρή έκθεση με διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα και σύνεργα παρουσιάζοντας τη ζωή των κατοίκων προηγούμενων δεκαετιών. Τέλος, στις ίδιες εγκαταστάσεις λειτουργεί μια αίθουσα συνεδριάσεων χωρητικότητας 350 ατόμων.

 

Πηγές του Αχελώου

Οι πηγές του Αχελώου (Ασπροπόταμος) φωλιάζουν σε μια όμορφη τοποθεσία στο όρος Λάκμος (Περιστέρι) κοντά στο Χαλίκι. Τα νερά του ποταμού, κατεβαίνοντας το βουνό, σχηματίζουν μια σειρά από καταρράκτες, κάποιοι από τους οποίους ξεπερνάνε τα 5 μέτρα ύψος, δημιουργώντας ένα όμορφο θέαμα. Είναι εύκολα προσβάσιμες ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί στο Μέτσοβο.

 

Μαντάνι του Δαίμονα

Το Μαντάνι του Δαίμονα είναι ο εντυπωσιακότερος καταρράκτης της περιοχής. Έχει ύψος 15 μέτρα και στο σημείο της πτώσης του σχηματίζεται μια γαλαζοπράσινη λιμνούλα στην οποία οι τολμηροί δροσίζονται το καλοκαίρι. Βρίσκεται κρυμμένος, στην καρδιά ενός φαραγγιού σε υψόμετρο 1000 μέτρων, στη σκιά της Κουρούνας (1988 μ.). Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία, με πυκνή βλάστηση, έξω από το χωριό Αγία Παρασκευή (Τζιούρτζια), προσβάσιμη μετά από πεζοπορία περίπου μιάμισης ώρας. Το μονοπάτι ξεκινάει από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια διασχίζοντας ένα γεφυράκι, μπαίνει στο ρέμα και ακολουθεί πορεία δεξιά από το ποτάμι. Αναλυτικά η διαδρομή Αγία Παρασκευή – Μαντάνι του Δαίμονα στο Wikiloc.