Αξιοθέατα στον Ασπροπόταμο
Μοναστήρι Παναγίας Γαλακτοτροφούσας
Το Μοναστήρι της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας δεσπόζει στη συμβολή των παραποτάμων του Αχελώου, Χαλικιώτικος και Λεπενιτσιώτικος, σε μια καταπράσινη τοποθεσία 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ανθούσας. Θεμελιώθηκε το 1799 και είναι αφιερωμένο στη Θεοτόκο, η εικόνα της οποίας μεταφέρθηκε από τη Βενετία στην Ανθούσα το 1761. Πάνω από τον γυναικωνίτη υπάρχει ξωκλήσι στη μνήμη της επιτομής της κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου και γιορτάζεται στις 29 Αυγούστου. Το μοναστήρι ονομάστηκε Γαλακτοτροφούσα επειδή στην περιοχή σμίγανε οι κτηνοτρόφοι του Λάκμου και των Τζουμέρκων με τα κοπάδια τους και αφού άναβαν ένα κερί στην προστάτιδά τους Παναγία συνέχιζαν από κοινού τη δύσκολη πορεία τους για τα βουνά. Το 1943 καταστράφηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα και αναστηλώθηκε μετά την κατοχή, ενώ σήμερα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Δασικός σταθμός Κουκουφλί
Ο δασικός σταθμός Κουκουφλί βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων, δίπλα στον κύριο δρόμο και το ποτάμι, 48 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα και 6 από την Κρανιά. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό αποτελούμενο από ξύλινα και πέτρινα σπιτάκια, κοινόχρηστα κτίρια, γραφεία, εκκλησία, λιθόχτιστες βρύσες και χώρο αναψυχής, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη στέγαση των δασοφυλάκων. Στο σταθμό λειτουργεί εκτροφείο πέστροφας στο οποίο αναπαράγονται κάθε χρόνο περίπου 80.000 γόνοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό της πανίδας των ορεινών ποταμών. Ο Ασπροπόταμος αποτελεί άριστο βιότοπο αριθμώντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό πέστροφας στην Ελλάδα.
Νερόμυλος Κρανιάς
Ο νερόμυλος της Κρανιάς ανασκευάστηκε μέσα στο πρόγραμα “Πίνδος” και παραχωρήθηκε το καλοκαίρι του 2013 από τον Δήμο Καλαμπάκας στον Πολιτιστικό Σύλλογο ο οποίος, έκτοτε, τον χρησιμοποιεί ως κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στις δύο αίθουσες του δόθηκαν τα ονόματα δύο επιφανών κρανιωτών, του φιλόλογου και λογίου Γεωργίου Ζούκη(1890-1972) και του Νίκου Καρακώστα(1882-1958) ενός από τους εξαίρετους εκφραστές της τέχνης του κλαρίνου. Ο ανακαινισμένος μύλος λειτουργεί ως τόπος περιοδικών εκθέσεων, ως αναγνωστήριο και δανειστική βιβλιοθήκη με δεκάδες βιβλία, διαθέτει εντευκτήριο με επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά όπως και ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Λαογραφικά μουσεία
Η περιοχή του Ασπροποτάμου διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Τα παλιά σχολεία στα χωριά Χαλίκι, Κρανιά και Ανθούσα έχουν ανακαινισθεί και διαμορφωθεί και λειτουργούν ως λαογραφικά μουσεία. Στεγάζουν μια μεγάλη έκθεση από παλιά είδη οικιακής χρήσης και συσκευές, ξύλινους αργαλειούς, παλιά εργαλεία, παραδοσιακά σκεύη μαγειρικής, παραδοσιακά ενδύματα, κειμήλια, παλιά όπλα καθώς και ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Πέτρινα Γεφύρια
Στον Ασπροπόταμο υπάρχουν πολλά πέτρινα γεφύρια διάσπαρτα σε ολόκληρη την περιοχή. Κάποια γεφυρώνουν παλιά μονοπάτια τα οποία αποτελούσαν τις βασικές οδούς για τις μετακινήσεις κατά το παρελθόν. Άλλα βρίσκονται μέσα σε χωριά ενώνοντας τους μαχαλάδες τους που βρίσκονται εκατέρωθεν των παραποτάμων που τα διασχίζουν.