Τρίκαλα: Ζωή Ποδήλατο

Τρίκαλα, ποδηλάτης με πολύχρωμη ομπρέλα

Ποδηλατόδρομοι βαμμένοι κόκκινοι, πινακίδες σήμανσης του ΚΟΚ με ποδήλατα, φανάρια κυκλοφοριακής ρύθμισης και θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα, ποδήλατα στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στις πλατείες ακόμα και στο ποτάμι. Βρισκόμαστε σε μια πόλη όπου, κυριολεκτικά αλλά όχι και μεταφορικά, η ζωή είναι ποδήλατο. Και φυσικά, αναφερόμαστε στα Τρίκαλα, την ελληνική πρωτεύουσα του ποδηλάτου.

 

Τρίκαλα, ποδηλατόδρομος

Τρίκαλα, ποδήλατα σταθμευμένα στο ποτάμι

Τρίκαλα, πολλά ποδήλατα σταθμευμένα στην Ασκληπιού

Τρίκαλα, φανάρι του ΚΟΚ για ποδήλατα

 

Τα Τρίκαλα, παραδοσιακά, είναι μια πόλη με μεγάλη ποδηλατική κουλτούρα λόγω του επίπεδου εδάφους, των στενών δρόμων και των μικρών αποστάσεων, με χιλιάδες ποδήλατα να την κατακλύζουν καθημερινά. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους όχι μόνο ως τρόπο διασκέδασης ή ως όργανο άθλησης, αλλά και ως βασικό μέσο μετακίνησης ή ακόμα και για την πραγματοποίηση εμπορικών δραστηριοτήτων. Συνολικά, κυκλοφορούν πάνω από 30.000 ποδήλατα, δηλαδή 1 ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους. Εκτός από τους ποδηλατόδρομους, τα συγκεκριμένα μέσα έχουν πρόσβαση σε όλους τους δρόμους και τους πεζόδρομους. Σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για τη στάθμευσή τους.

 

Πεζοί και ποδηλάτες στην Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων

Τρίκαλα, ποδηλάτες στον ποδηλατόδρομο

Γυναίκα με ποδήλατο στη λαϊκή αγορά των Τρικάλων

Τρίκαλα, ποδήλατο αντίκα (ματρακάς) στη λαϊκή αγορά

Τρίκαλα, ποδήλατο θαμμένο στο χιόνι

 

Συχνά, διοργανώνονται ομαδικές ποδηλατάδες από το Δήμο Τρικκαίων και το σωματείο Ποδηλάτες Τρικάλων με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών. Επίσης, ειδικές ποδηλατικές ομάδες της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛΑΣ περιπολούν στο κέντρο της πόλης.

 

Ποδηλατάδα στο κέντρο των Τρικάλων

Αστυνομικοί με ποδήλατα περιπολούν στα Τρίκαλα

 

Διαχρονικά, η πόλη έχει αναδείξει και συνεχίζει να αναδεικνύει διάφορες σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ποδηλασίας. Ξεχωρίζουν ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Δημήτρης Γεωργαλής, ο πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης Μιχάλης Ταμανάκιας  και ο πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Στέλιος Βάσκος.

 

Trikala, podilatis taxidiotis me valitses sto podilato tou

Κοπέλες με ποδήλατα στο Βαρούσι Τρικάλων

Ένας πολύ ιδιαίτερος τύπος ποδηλάτου που απαντάται στα Τρίκαλα είναι ο παραδοσιακός Ματρακάς. Πρόκειται για ένα μοντέλο αντίκα, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις δεκαετίες του 50΄,60΄ και 70΄ και στις μέρες μας έγινε ξανά δημοφιλές. Ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων ποδηλάτων έχει ανακατασκευαστεί και πλέον κυκλοφορεί στους δρόμους χαρίζοντας στην πόλη λίγη από την αρχοντιά και τη γοητεία του παρελθόντος.

 

Ποδήλατο, ματρακάς στην Κεντρική Γέφυρα του ποταμού Ληθαίου

 

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τα Τρίκαλα είναι καβάλα σε ένα ποδήλατο. Ο Δήμος Τρικκαίων προσφέρει δωρεάν ποδήλατα, για τρίωρη μετακίνηση, τα οποία διατίθενται από το info point περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία.

 

Δημοτικά ποδήλατα στα Τρίκαλα

Κοπέλες με ποδήλατα σε ποδηλατόδρομο των Τρικάλων

Ζευγάρι τουριστών με ποδήλατα στη Γέφυρα του Ασκληπιού στα Τρίκαλα

 


Βρείτε πληροφορίες για διαμονή, φαγητό, καφέ, brunch και ποτό στα Τρίκαλα.

 

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Madeintrikala
Average rating:  
 0 reviews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *